Vijesti 25.04.2019.

NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA Nakon Vodovoda i Čistoća će tražiti poskupljenje svojih usluga

ČITANJE: 3 minute

Nakon prvomajskih praznika na adresu Gradske uprave treba stići zahtjev Čistoće za povećanje cijene odvoza smeća.

Kako nezvanično saznaje Srpskainfo ovo preduzeće je već najavilo Gradu da će početkom idućeg mjeseca poslati ovaj zahtjev.

Dobro upućeni u ovo pitanje su rekli da je Čistoća napravila računicu te da je ona pokazala da je poskupljenje ove usluge neophodno.

– Tražiće povećanje za više od 20 odsto ali ono neće prelaziti maksimum koji su odredili od 30 odsto – tvrde upućeni.

Trenutno se odvoz smeća za domaćinstva naplaćuje 0,138 KM po metru kvadratnom i ako se na primjer iz ovih planova Čistoće uzme srednja vrijednost, odnosno povećanje za 25 odsto, ova komunalna usluga bi mogla u budućnosti iznositi 0,173 KM, a maksimalno 0,179 KM po metru kvadratnom.

Prosječni mjesečni račun za odvoz smeća po domaćinstvu u Banjaluci iznosi 6,50 KM i ako se upotrijebi isti pricip on bi mogao biti uvećan za 1,62 KM i iznosio bi 8,12 KM. U najgorem slučaju on bi bio uvećan za 1,95 KM i iznosio bi 8,45 KM.

U ovom komunalnom preduzeću nisu ni potvrdili ni negirali ovu mogućnost.

– Evidentno je da smo ostvarili lošije rezultate u odnosu na prošlu godinu. Cijene energenta su povećane par puta, a imali smo šest odsto više komunalnog otpada u odnosu na protekli period što je znatno uticalo na naš loš rezultat. U toku su analize trenutnog stanja i konačnu odluku o daljim koracima treba donijeti uprava preduzeća i nakon toga se mogu izjasniti o toj temi – rekao je direktor Čistoće Aleksandar Bajić.

Po prijemu zahtjeva za povećanje cijene bilo koje komunalne usluge procedura kaže da se ti dokumenti upućuju nadležnim odjeljenjima koja trebaju uraditi analizu poslatog i utvrditi da li je on i u kolikoj meri opravdan. Nakon toga se on upućuje u skupštinsku proceduru i konačnu odluku o pomijerenju cijena odvoza smeća trebaju donijeti odbornici gradskog parlamenta.

Ukoliko ovaj zahtjev Čistoće dobije zeleno svjetlo Skupštine grada radilo bi se o drugom valu poskupljenja komunalnih usluga u ovoj godini, nakon gradskog Vodovoda. Odbornici Skupštine grada su na zasjedanju u februaru prihvatili odluku kojom se odobrava poskupljenje kubika potrošene vode u Banjaluci. Tako je od 1. marta stupio na snagu novi cjenovnik sa poskupljenjem od 11 pfeniga po kubiku, a uvedena je i naknada za mjerno mesto, koja u zavisnosti of profila vodomera iznosi od 1,2 KM do 1,5KM. Prilikom glasanja, 19 odbornika je bilo za, a 4 protiv. Nije bilo suzdržanih.

I zadnji put su računi za odvoz smeća i za vodu su poskupeli u paketu i to 2015. godine. Za Čistoću je to tada bilo 20 odsto, na sadašnjih 0,138 KM po metru kvadratnom, u paketu sa “Vodovodom”, koji je uslugu tada poskupio za deset odsto.

U najavi i poskupljenje parkiranja

Pored odvoza smeća i utrošene vode ove godine je planirano i poskupljenje parkiranja u Banjaluci. Prema ranijim najavam sat parkiranja u nultoj zoni će ove godine najvjerovatnije poskupiti za jednu konvetribilnu marku što je duplo više u odnosu na trenutnu cijenu. Isto tako je planirano da se ukine vremensko ograničenje za parkiranje u nultoj zoni. Osim toga predviđena je i promjena zona na pojedinim lokacijma što će automatski podići cijenu koju će vozači plaćati ako žele baš tu da ostave svog četvorotočkaša.

(Srpskainfo)