Vijesti 23.10.2017.

Novi udar na radnike “Željeznica RS”: Štrajkačima srezane plate

ČITANJE: 2 minute

Radnike preduzeća “Željeznice RS” (ŽRS) koji su prošlog mjeseca štrajkovali glađu i za to dobili disciplinske prijave dočekalo je neugodno iznenađenje i u banci jer su im plate znatno umanjene, zbog čega su najavili reagovanja.

Zanimljivo je da su plate umanjene svim radnicima koji su bili u višednevnom štrajku glađu, osim Zlatku Marinu, jednom od sindikalnih vođa i lideru štrajkača.

“Upravo pišem direktoru sekcije da mi da obrazloženje na koji način su obračunali platu. Meni je za oko 200 KM smanjena plata”, rekao je Dragan Peulić, jedan od štrajkača. Istakao je da će se, kada dobiju platne liste, obratiti advokatu.

“Svima nama je plata smanjena osim Zlatku Marinu, koji nije dobio ni disciplinsku prijavu za razliku od nas, a zašto je to tako, nikome, pa ni njemu, nije jasno”, dodao je Peulić.

Marin je potvrdio za “Nezavisne” da jedino njemu od svih kolega sa kojima je štrajkovao nije smanjena plata niti je dobio disciplinsku prijavu.

“Ne znam zašto je to tako. Mislim da hoće da naprave gužvu između mene i ostalih štrajkača, zato što sam ja jedini sindikalac koji je štajkovao. Ne znam šta bi drugo bilo. Niko od sindikata niti je podržao štrajk niti se uključio. Vjerovatno iz tih razloga nisu ništa protiv mene pokrenuli”, rekao je Marin.

Zoranu Ćućiću odbijeno je oko 170 KM, a kako ističe, njegove kolege i on nisu očekivali da će im toliko biti odrezano.

“Još ne znam šta se tačno desilo jer nismo dobili platne liste, ali je nama koji smo štrajkovali odbijeno od plate. Neke kolege koje su imale kredite nisu dobile ništa, jedan je dobio nekoliko KM”, rekao je Ćućić i dodao da im nije jasno zašto u martu nisu odbili ništa, a sada kada su sve uradili na isti način i unaprijed najavili štrajk dobili su umanjenu platu.

Ističe da im je u martu rečeno da će im biti plaćeno 12 dana štrajka, dok sada to nije bio slučaj, te da će reagovati čim dobiju i platne liste.

“Tražićemo sastanak da na neki pristojan način potražimo odgovore zašto nam je odbijeno”, istakao je Ćućić.

I njegovom kolegi  Borisu Šukalu, koji je štrajkovao, plata je umanjena  za oko 200 KM, dok su, kako kaže, njegovim kolegama plate umanjene za različite iznose.

Broj mobilnog telefona Dragana Savanovića, direktora preduzeća “Željeznice RS”, juče je bio nedostupan, a zbog neradnog dana nismo mogli kontaktirati upravu ovog preduzeća.

Podsjećamo, protiv radnika koji su štrajkom glađu tražili isplatu zaostalih primanja nedavno su pokrenuti i disciplinski postupci, ali oni tvrde da je štrajk bio u skladu sa zakonom. Ipak ih u disciplinskim prijavama terete zbog nedolaska na posao šest dana isprekidanih vikendima i neradnim danima u periodu od 12. do 20. septembra.

(Nezavisne)