Vijesti 02.11.2018.

NOVI UDAR PO DŽEPU GRAĐANA Uskoro slijedi povećanje PDV-a?

ČITANJE: 5 minuta

Najave o većoj stopi PDV-a slušamo već duže od dvije godine. I sam predsjednik Republike Srpske i nivoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u proteklih godinu dana u javnim istupima više puta rekao da je povećanje PDV-a potrebno i korisno.

O ovome se i u aprilu razgovaralo u Vladi RS, što je potvrdila i potpredsjednica Vlade, Srebrenka Golić.

Novi razgovori o većoj stopi PDV-a, uvjeren je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i jedan od učesnika u ovim razgovorima, uslijediće odmah nakon formiranja vlasti.

“Govorili smo još u aprilu o mogućnosti povećanja stope PDV-a na 19 posto, ali sa naše strane smo insistirali da do toga dođe samo pod uslovom značajnog smanjenja poreza i doprinosa na plate, primjerice njihovo vraćanje na nivo koji smo imali prije svjetske ekonomske krize. To bi nam omogućilo da povećamo plate radnicima i da se eliminišu negativni efekti rasta PDV-a.  Bilo je i prijedloga da se uvedu i dvije stope, da se višom oporezuje luksuz, a nižom osnovne namirnice, lijekovi i slično ”, istakao je u razgovoru za Buku Škrebić.

Uvjeren je da će sa formiranjem nove vlasti krenuti i neka nova matematika, ali da se ovaj putu treba dosta ozbiljnije pristupiti razgovorima o daljim ekonomskim reformama.

“Jedno je sigurno – privreda ovakvo stanje više ne može izdržati, i mora doći do nekih promjena. Prioritet poslodavaca je i dalje smanjenje poreza i doprinosa, ali u svakom slučaju struka treba dati zadnju riječ kao i procjenu makroekonomskih efekata svih ovim mjera o kojima se govori, pa i o povećanju stope PDV-a”, zaključio je Škrebić.

Vlada RS-a je još 2016. godine planirala Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje poslati svoj prijedlog za povećanje stope PDV-a na neke robe s postojećih 17 na 20 ili 22 posto, a da se na temeljne životne namirnice, opremu za novorođenčad PDV smanji na 10 ili 11 posto.

I u Federaciji BiH se prije nekoliko mjeseci spominjalo kako će sredstva od veće stope PDV-a ići prema zdravstvenom sektoru koji se nalazi pred kolapsom, kao i većina bolnica.

Kako se o inicijativi povećanja stope PDV-a ozbiljno razmišlja, vidljivo je iz teksta koji je napisan u Reformskoj agendi i u kojem se, između ostalog, spominje i mogućnost povećanje PDV-a, ako se ostale mjere fiskalne konsolidacije ne pokažu dovoljnima.

Poguban koncept za građane

Ekonomisti pak vjeruju da je povećanje stope PDV-a pogubno i za državu i za njene građane.

“Ova priča se sve više zagovara u krugovima u kojima se krećem i nameće kao nešto pozitivno, a zapravo je sasvim pogrešna. Ovakav koncept ne bi ništa uradio u smislu rasterećenja privrede samo bi  apsolutno sve poskupilo i dodatno opteretilo građane “, kaže za Buku ekonomista Faruk Hadžić.

Upitan da prokomentariše tvrdnje poslodavaca da bi uz rast PDV-a, a smanjenje poreza i doprinosa, došlo do rasta plata i koja je garancija da će do toga doći, Hadžić kaže da garancije nema i da je ne može biti. Po njemu, stopu PDV-a nikako ne treba dirati a riješenja za ekonomski oporavak treba potražiti na drugoj strani.

Jedno od rješenja je smanjivanje stope doprinosa na 25% bruto primanja, zakonsko povećanje minimalnih primanja radnika, ukidanje i smanjivanje velikog broja parafiskalnih nameta, kojih u BiH ima 3.400, na taj način može doći do rasta potrošnje, a samim tim i ekonomskog rasta. Tako će se, kaže Hadžić, prikupiti više novca kroz sadašnju stopu PDV-a, nego što bi se prikupilo kroz uvećanu stopu.

“ I u konačnici šta za jednog radnika sa platom od 500 KM znači da mu povećate stopu PDV-a za dva posto? Znači katastrofu. Njemu pod takvim okolnostima odmah treba  povećati platu na 800 KM pa da on kaže u redu. Ali ono što mene jako brine, to je što u naš penzioni sistem kroz pet godina ulazi 80 do 100 hiljada novih penzionera. Na ovaj način, kako se sada radi, za njih neće biti penzija i bojim se da političari ne iskoriste ovu priču oko povećanja PDV-a kao razlog da bi se došlo do većih prihoda kojima bi se one pokrile,  a to je moguće samo kroz povećanje stope PDV-a minimalno 3 posto, što bi za sve nas bilo katastrofalno. Ali ovih dana se priča i o novoj Reformskoj agenda treba vidjeti šta će tu biti, šta će se kroz nju izdvojiti i hoće li ona predložiti neko adekvatno riješenje”, pojasnio je Hadžić.

Šta donosi novi zakon o PDV-u

Za sada se sa sigurnošću može reći samo da se novi zakon o PDV ne bavi poreskim stopama. On je završen i dostavljen ekspertima iz UO UIO i predstavnicima entitetskih ministarstava finansija na upoznavanje sa ponuđenim odredbama, potvrdio je za naš portal Ratko Kovačević, potparol UIO.

Izmjene se tiču isključivo tehničkih detalja, kao što je primjerice oporezivanje usluga.

“Uprava se nije upuštala u izmjene stopa, rokova za plaćanje PDV-a i sličnih pitanja, na koje odgovore moraju dati vladajuće strukture u BiH, prije svega Upravni odbor UIO, Vijeće ministara BiH i Parlament BiH. Onog trenutka kada krene ciklus usvajanja novog Zakona o PDV-u , jedna od obaveza je i javna rasprava i tada će svi zainteresovani moći iznijeti svoje stavove i prijedloge”, naglasio je Kovačević dodajući da su u UIO BiH stava da je ovakav sistem jedinstvene stope koja nije visoka najbolji model za Bosnu i Hercegovinu.

(Buka)

Oznake: Milorad Dodik