Vijesti 01.04.2016.

Novi uspjeh ljekara bolnice u Foči

ČITANJE: 4 minute
foca-doktori
Tim fočanskih ljekara na čelu sa doc.dr. Dražanom Erićem uradio je još jedan u nizu komplikovanih operativnih zahvata po kojima postaju prepoznatljivi na prostoru BiH, ali i van nje.

Prije tri sedmice na Odjeljenju za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetske bolnice u Foči urađen je još jedan u nizu komplikovanih zahvata iz rekonstruktivne mikrohirurgije šake. Operaciju je obavio dr. Dražan Erić, jedan od najperspektivnijih mladih plastičnih hirurga u regiji.

“Pacijent R.S. iz Gacka dobio je amputacionu povredu palca lijeve šake sjekirom. Nivo amutacije je bio upravo par milimetara proksimalno od nokatnog ležišta što operativni zahvat čini komplikovanijom jer je arterijski krvni sud na tom nivou 0,4 milimetra, a venski krvni sud tu i završava i njegov dijametar iznosi 0,3 mm. Ovaj operativni zahvat je urađen u lokalnoj anesteziji a mikrovaskulanom i mikroneurohirurškom tehnikom krvni sudovi i nervi su sašiveni i cirkulacija u amputiranom dijelu palca je uspostavljena. S obzirom da je povreda bila veoma distalna, tetivni pripoji su ostali na bataljku amputiranog prsta, tako da je pacijent odmah poslije operativnog zahvata mogao da pokreće povrijeđeni palac“, kaže dr. Erić.

Pacijentu vraćen palac

Postoperativni tok je protekao odlično i pacijent je desetog dana pušten na kućno liječenje, potvrdio je dr. Erić, no ističe kako je tim ljekara ovom operacijom pokazao da se i ovako komplikovani operativni zahvati mogu raditi i u Foči i to u lokalnoj anesteziji, što nije česta praksa.

U posljednjih nekoliko godina obavljanje složenih operacija u ovoj bolnici više nije nikakav problem. Naprotiv. Podsjetimo da je upravo Erić izveo složenu operaciju replantacije šake mladiću Aleksandru iz Rogatice.

“Ove operacije su vrlo komplikovane, a u našoj ustanovi su već postale rutina, što dokazuje ogroman broj pacijenata koji dolaze iz svih krajeva BIH. Poslije uspješno replantirane šake u našu ustanovu su pristigle čestitke iz cijelog regiona i veoma smo iznenađeni pozitivnim reakcijama”, ističe dr. Erić.

prst-operisan

Suze radosnice

Upravo je ta operacija bila povod da dr. Erić bude nominovan za ličnost godine iz oblasti nauke u 2015. godini za nagradu Večernjakov pečat. Ipak, kaže da je najsretniji kada nakon operacije ugleda zadovoljno lice pacijenta.

“Operativni zahvat koji smo radili sa palcem je trajao sat vremena i prošao je bez komplikacija. Pacijent je mogao da razgovara sa nama tokom cijele operacije obzirom da smo operaciju izveli u lokalnoj anesteziji. Kada je nakon operacije ponovo ugledao svoj prst i kada je počeo da ga pokreće on je u prvom momentu bio iznenađen, a onda je emotivno odreagovao i potekle su mu suze jer je on fizički radnik i tako zarađuje za život”, kaže Erić.

Podsjeća da se sve u ovom slučaju dešavalo brzo.

“Pacijent je stigao u našu bolnicu sanitetskim vozilom Doma zdravlja Gacko, dakle tri sata nakon povrede, a medicinski tim je amputirani dio prsta umotao u gazu i stavio u fiziološki rastvor. S obzirom da je pacijent vidio amputirani dio prsta na zemlji, bio je u stanju psihičkog šoka, ali kada je došao u našu ustanovu objasnili smo mu da je moguće da mu ponovo sašijemo njegov palac. Od tog momenta on je zadobio naše povjerenje, što je vrlo bitno da bi se sam operativni zahvat mogao izvesti u lokalnoj anesteziji”, podsjeća dr. Erić.
Gdje će dr. Erić nastaviti karijeru

Na Odjeljenju za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetske bolnice u Foči rade se sve operacije iz hirurgije šake i rekonstruktivne hirurgije, replantacija ekstremiteta, tumora kože i mekih tkiva, kongenitalnih anomalija na šaci, operacija nosa, ušiju, kapaka, lica, zatezanje stomaka, ginekomastije…

Doc. dr. Dražan Erić će 23. aprila ove godine u Antaliji u Turskoj održati predavanje kao jedini učesnik iz Bosne i Hercegovine na Evropskom kongresu mikrohirurga, a ujedno i Nacionalnom kongresu Turskog udruženja za rekonstruktivnu mikrohirurgiju. Prikazat će dostignuća rekonstruktivne mikrohirurgije u Bosni i Hercegovini sa osvrtom na perforator režnjeve i replantacije ekstremiteta.

Priprema se i za odlazak na Johns Hopkins Univerzitet u Baltimor, SAD na edukaciju iz rekonstruktivne hirurgije.

“O nastavku karijere na nekom drugom mjestu još nisam odlučio, ali ponude su još uvijek otvorene. Moj plan je da nakon povratka iz Amerike odlučim o tome”, kaže dr. Dražan Erić.

(Klix.ba)