Biznis 18.02.2016.

Novi virus povećava telefonski račun i briše sve podatke

ČITANJE: 2 minute
virus
Vlasnicima pametnih telefona koji rade na operativnom sistemu Android prijeti novi opasan virus koji se širi putem SMS-a i, ako se instalira na telefone, može da izbriše sav sadržaj s mobilnih uređaja, pa čak i obavljuje pozive i čita poruke.

Ovaj virus otkrili su stručnjaci za bezbjednost iz danske kompanije Hajmdal.

Poruka s virusom poslata je na više od sto hiljada telefona u Danskoj, a zaposleni u kompaniji nisu sigurni da li su poruke s Mazar malverom stigle i do korisnika u drugim evropskim zemljama primili.

Zanimljivo je da ovaj malver neće biti instaliran na telefone s ruskim jezikom, a ostali korisnici, ako budu bili oprezni i slijedili standardna sigurnosna uputstva, ne bi trebalo da imaju problema s Mazarom čak i ako dobiju poruku.

Kao što stručnjaci stalno upozoravaju – nemojte nikada da otvarate sumnjive linkove iz mejlova, SMS-ova ili poruka s Facebooka, Twittera, Vibera i drugih servisa namenjenih komunikaciji, kao ni one koje vam šalju nepoznate osobe.

Ono što je takođe vrlo bitno je i da vlasnici pametnih telefona i tableta na kojima je instaliran Googleov mobilni operativni sistem uvijek imaju aktiviranu opciju koja omogućava instalaciju softvera samo s pouzdanih izvora, odnosno s Googlea Play, iako su i u ovoj prodavnici aplikacija ranije pronađene opasne aplikacije.

Prema informacijama Hajmdala, korisnici SMS-om dobijaju poruku s linkom na multimedijalni sadržaj – klikom na taj link na telefon se instalira Tor softver koji će kriminalcima omogućiti anonimno povezivanje s telefonom, a putem njega i malver koji može da napravi veliku štetu na telefonima – od praćenja samog uređaja, čitanja sadržaja s telefona, slanja SMS-ova (bez znanja vlasnika telefona) na skupe premium brojeve, do mogućnosti brisanja svih podataka s mobilnih uređaja.

– Može da vam nanese veliku štetu – npr. napravi veliki telefonski račun za koji će vlasnik telefona biti odgovoran- prokomentarisao je za BBC Morten Kjaersgard iz Hajmdala.

Ovaj malver sigurno utiče na telefone na kojima je instalirana KitKat verzija Androida, ali postoji opasnost da su ugroženi i modeli koji rade na starijim verzijama Androida.

Zaspoleni u kompaniji Google prokomentarisali su kako je, od više od milijardu uređaja koje pokreće Android, u 2014. godini manje od 1 odsto imalo instalirane ‘potencijalno opasne aplikacije’, dok je broj opasnih aplikacija još manji (0,15 posto) na uređajima čiji vlasnici aplikacije instaliraju isključivo putem Google Play.

(Agencije)