Vijesti 11.04.2017.

Novi Zakon o bezbjednosti u saobraćaju donio probleme: Taksisti ne znaju šta da rade sa djecom i gdje da smjeste pijane putnike

ČITANJE: 3 minute

Pored dosadašnje borbe sa pijanim mušterijama, koje ne znaju adrese ili ne plaćaju račun, taksisti sada imaju problem i kako da im objasne da ne mogu sjedati na mjesto suvozača.

Novi zakon o bezbjednosti u saobraćaju i povećane kontrole na ulicama donijeli su probleme mnogim vozačima, a posebno taksistima, prema kojima su policajci do sada bili tolerantniji.

Međutim, zakon prema njima ovaj put nije bilo nimalo blag.

Najviše im, kažu, smeta onaj dio u kom stoji da za pijanog suvozača slijedi kazna od 40 KM, ali im je teško palo i to što obavezno moraju imati sjedalice za djecu.

– To je veliki apsurd u zakonu, jer ta pijana osoba je upravo zato i pozvala taksi. I na to sve mu trebam objašnjavati gdje treba da sjedne. Do sad su uvijek upozoravali da, ako se popije koja čašica više, treba zvati taksi, ali šta bih ja kad mi dođu njih 4. pijanih. Jedino da stavim troje nazad, a četvrtog u gepek jer naprijed ne može. Problem su i auto sjedalice. Dođe mi majka sa dvoje djece i moram imati dvije sedlice, a gdje ću poslije s njima? Da ih stavim u gepek, a šta onda kada dođe neko sa koferima? Bukvalno moramo imati prikolice da bismo sve to ispoštovali – ispričao je banjalučki taksista Goran Vučić, dodajući da ovaj zakon izgleda kao da je donesen napamet.

Dodaje da se sa pijanim mušterijama postupa oprezno, s ciljem da se izbjegnu sve neugodnosti, a naređivanje gdje treba da sjedi, za uslugu koju je platio, izaziva samo probleme.

– Ne znam kako da im objasnim da ne mogu da sjede naprijed, jedino da se tučem s njim. Kako su donosili zakon ne misleći o takvim stvarima. Da je bar propisano da onaj koji je pijan dužan da plati kaznu, onda u redu, neka sjedi gdje god hoće, nego ovako mi ispaštamo. Policija to još uvijek, na neki način toleriše, ali nije to rješenje. Iako do sada nisam kažnjen, zakon je tu, tako da kaznu mogu očekivati uvijek – dodaje Vučić.

Najgori su im kažu vikendi, kada je pun grada policajaca i pijanih mušterija, a oni su se našli „između dvije vatre“.

Da su policajci za sada toleranti, pokazuje i činjenica da kaznu od 40 KM za vožnju pijanog suvozača još niko nije platio, što nam je potvrđeno i iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka.

Kazne zbog kontrola

Taksisti kažu da su ih ranije policajci zaustavljali samo ako prođu kroz crveno svjetlo ili na drugi način ugroze saobraćaj, dok sada palica sa znakom „stop“ pred njima zna sijevnuti i do 5 puta za noć.

– Kolegi se desilo da su i on i putnik dobili kaznu jer nisu vezali pojas. Dosta su nam otežali posao, zaustavljaju nas svako malo, a nama je presudno koliko brzo ćemo stići do putnika jer niko ne voli da čeka – kaže taksista Siniša.

(EuroBlic)