Politika 16.12.2015.

Novi zaplet na političkoj sceni: Stevandićeva stranka nudi treću opciju

ČITANJE: 4 minute
Stevandic
Rovita situacija i zatrovani međustranački odnosi u RS nakon završenih proteklih izbora i dalje dominiraju političkom scenom u RS, a oni su dodatno zakomplikovani najavama PDP-a da bi mogao istupiti iz Saveza za promjene ako SDS i dalje bude nastupao protiv njihovog načelnika u Kostajnici.

U toj stranci odnosi su dodatno uzdrmani jučerašnjim istupom tri odbornika PDP-a u Derventi, ali ni u ostalim strankama ne cvjetaju ruže. Tako su naprednjaci Adama Šukala otkazali vjernost većini koju predvodi SNSD, ali to nije smetalo naprednjaku Goranu Đorđiću da na jednoj od sjednica Narodne skupštine RS svojim glasom praktično spasi Vladu RS prilikom usvajanja dnevnog reda. Ni NDP Dragana Čavića nije ostao pošteđen nakon što je istupio Vojin Mitrović, a DNS je oslabljen unutarstranačkim obračunima u vezi s “Elektrodistribucijom” Pale.

Nenad Stevandić, koji je prije nekoliko mjeseci istupio iz SDS-a s kojim je osvojio skupštinski mandat, juče je na pres-konferenciji u NS RS rekao da je Ujedinjena Srpska, njegova nova stranka, i zvanično osnovana i da će imati podjednak otklon od oba srpska bloka koje je optužio da nemaju viziju.

-Generalno smatramo da imamo sukob loših političkih elita u RS, kako one koju čine partije koje čine Vladu RS, tako i one iz RS koja čini Savjet ministara- rekao je Stevandić i dodao da oba bloka pate od nedostatka ekonomskog koncepta i loše efikasnosti institucija. K tome, rekao je da su srpske stranke u Sarajevu dodatno opterećujući faktor zato što, kako je on objasnio, ne postoji nikakav koncept u vođenju nacionalne politike.

-Mi želimo biti iznad i jednih i drugih i ponuditi nešto novo jer narod ne želi sukobe- rekao je Stevandić. I ne samo to: US je čak najavila da će u svoje redove pridobiti još nekoliko narodnih poslanika, ne precizirajući o kome se radi.

Radovan Višković, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u NS RS, kaže da ga ne brinu prijetnje Stevandića u vezi s otimanjem poslanika, kao ni njegove kritike na račun vlasti u RS.

-On se ne slaže s nekim stvarima ni kod pozicije, a većim dijelom ni kod opozicije i radi po svom mišljenju i nahođenju. Neki korektivni faktor Vlade RS treba do postoji- rekao je Višković.

Uplašen od Stevandićevih prijetnji i kritika nije ni Vukota Govedarica, predsjednik Kluba SDS-a, dodavši da je uvjeren da iz njihovih redova više niko neće prići Stevandiću.

Ističe da se opozicija neće upuštati u spekulacije, da nije oslabljena nedavnim događanjima i da će uspješno obaviti svoju društvenu funkciju, odnosno, kako je rekao, ukazivati na kriminal vladajućih struktura i nedostatak bilo kakve razvojne vizije.

-Najveća kritika ovakvoj vlasti ide za nove kredite koje će neko morati da vrati – rekao je on.

Višković, pak, smatra da je opozicija izgubljena u dvostrukoj ulozi – vlasti na nivou BiH i opozicije na nivou RS, i da se nikako ne snalaze.

-Lutaju i ne znaju šta rade. Teško se oni mogu nazvati opozicijom i mislim da je narod to uvidio- smatra Višković.

Milan Đukić, potpredsjednik PDP-a za Izbornu jedinicu Derventa, rekao je da istupanje tri njihova odbornika u lokalnoj skupštini ne znači slabljenje, već, naprotiv, jačanje PDP-a.

-To je situacija koja dugo traje i oni odavno podržavaju SNSD. Njihovim izlaskom PDP je jači i potpuno smo spremni za naredne izbore – rekao je on.

Stevandić (ne) odlazi sa mjesta potpredsjednika Skupštine

Čim SDS zvanično predloži svog kandidata za potpredsjednika Narodne skupštine RS, biće pronađeno rješenje za potpredsjednika parlamenta iz reda najveće opozicione stranke, rekao je juče Nenad Stevandić, potpredsjednik NS RS.

On tvrdi da je insistiranje SDS-a da on napusti funkciju potpredsjednika Skupštine “alibi za destabilizaciju RS”, te je podsjetio da on funkciju predsjedavajućeg parlamenta obavlja jer je predsjednik zbog bolesti spriječen.

Sa druge strane, Vukota Govedarica, predsjednik Kluba SDS-a, rekao je da opozicija ne odustaje od bojkota Stevandića i tvrdi da je on zbog želje za vlašću uzurpirao fotelju potpredsjednika parlamenta koja pripada SDS-u.

Sjednica s tom temom dnevnog reda biće vjerovatno zakazana za naredu sedmicu.

(NN)