NOVIĆ: Od BiH se pravi mjesto gdje će ostati hiljade migranata

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović izjavio je da neko od BiH pravi mjesto gdje će ostati na hiljade migranata kako bi se pokazalo da BiH ne funkcioniše.

“Mi smo upozoravali da treba riješiti pitanje Granične policije BiH, niko nije četiri godine zaposlio nijednog graničara. Nekome nije odgovaralo da se spriječi ulazak migranata u BiH, zato je odluka o zapošljavanju novih graničara u ladici Dragana Mektića stajala četiri godine. Neko od BiH pravi mjesto gdje će ostati na hiljade migranata kako bi se pokazalo da BiH ne funkcioniše”, rekao je Nović za “Dnevni avaz”.

On je ukazao da ne može SNSD biti kriv za sve probleme u BiH, jer su brojni problemi u kojima ova stranka ni na koji način ne učestvuje.

“Neko namjerno želi da pokaže da je Milorad Dodik jedini problem u BiH. Da je tako, to pitanje bi se davno riješilo”, istakao je Nović.

On je dodao da SNSD nije problem kada je riječ o pitanju migrantske krize u BiH.

“Jedini u ovoj BiH, a moram reći da me nije iznenadilo, Fahrudin Radončić je imao snage i kuraži da u javnosti kaže `popu pop, a bobu bob`. Nije on pobjegao, kao što neki hoće da kažu zato što je to teško pitanje, a on ga nije znao riješiti – znao je. Radončić je veoma dobro detektovao, kao što je prije nekoliko godina detektovao u Savjetu ministara pa je predložio zakon o odgovornosti lica koja idu na strana ratišta”, naveo je Nović.

Prema njegovim riječima, ništa manje revolucionaran nije bio ni taj zakon, samo što je tada međunarodna zajednica rekla da to treba.

“Sada je Radončić samo znao da tu bitku ne može sam iznijeti u Savjetu ministara, da nema prolaz do parlamenta BiH. Onda je potpuno elegantno, ustavno i zakonski rekao: `Gospodo izvolite, u Predsjedništvu je problem. Vi ste oni koji treba da riješite ovo pitanje jer je ono u nadležnosti spoljne politike i nije ovdje pitanje humanitarnog karaktera već bezbjednosnog`”, rekao je Nović.

On je napomenuo da je odlazak Radončića jedva dočekan kod nekih u Federaciji BiH, odahnuli su kada je otišao sa dužnosti ministra bezbjednosti kako bi po strani ostavili pitanje migranata.

“Sve dok se u Predsjedništvu BiH i parlamentu u potpunosti ne rasvijetli ono što je Radončić u javnosti rekao, neće se krenuti ni korak naprijed”, smatra Nović.

On je dodao da se niko u Republici Srpskoj nikad se nije izjasnio da ne želi da BiH postoji kao država u kojoj će Republika Srpska imati svoje.

“Ako neko misli da od Republike Srpske pravi vazala, da od Srba pravi manjinu i da se prema njima ponaša tako, onda ne znam o čemu mi govorimo. Mislim da to nije put kojim trebamo ići, treba prihvatiti realnost, dva entiteta, tri naroda i dogovor bez mržnje i patetike”, rekao je Nović i dodao da nije istina da svi u Republici Srpskoj žele da samo Srpskoj bude dobro i ništa više.

(Srna)

PROTEST ZBOG NAJAVLJENIH MJERA U BEOGRADU: Neredi ispred Skupštine Srbije

Protest ispred Skupštine Srbije protiv novih najavljenih mjera na suzbijanju virusa korona oteo se večeras poslije 22 sata kontroli. Okupljeni su srušili zaštitnu ogradu ispred skupštine, pale baklje, a pripadnici policije su se sklonili u jednom trenutku, javlja izvještač Tanjuga sa lica mjesta. Ispred skupštine je haos, a kada je masa nagrnula na skupštinu, policija

Predstavnički dom izglasao izmjene Izbornog zakona za Mostar

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras u Sarajevu po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH koji će omogućiti provođenje lokalnih izbora u Mostaru. Riječ je o zakonu koji će, kada ga usvoji Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, građanima Mostara omogućiti da glasaju na lokalnim izborima nakon dva izborna ciklusa. Za

Đoković se vratio treninzima

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković trenirao je na terenu svog teniskog centra na Dorćolu. Srpski igrač se tako, poslije tačno dvije nedelje koliko je proveo u izolaciji, vratio na teren. Novak tenis nije igrao praktično od Adrija tura u Zadru, koji je prekinut poslije saznanja da jedan od učesnika, Bugarin Grigor Dimitrov, ima virus korona.

DODIK: Nebojša Šešlija dobra opcija za pobjedu u Istočnoj Ilidži

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da opština Istočna Ilidža zaslužuje da ima pravo vođstvo, da korespondira sa republičkim i gradskim organima vlasti i da pokuša učiniti sve da riješi važne infrastrukturne probleme kako bi obezbijedila što bolje uslove za sve stanovnike ove lokalne zajednice. Dodik je, pozdravljajući večeras potpisani koalicioni sporazum sedam političkih stranaka

PLAŽE U CRNOJ GORI PUSTE: Konobar u smjeni zaradio svega 1 evro (FOTO)

Sezona u Crnoj Gori nikada nije doživjela ovakav krah, usljed pandemije koronavirusa i zatvaranja granica. Društvenim mrežama kruže fotografije pustih plaža. Tako je, recimo, plaža u Bečićma potpuno prazna, a ne samo što na ležaljkama nema nikoga, već je sve potpuno pusto, prenosi Kurir. Gepostet von Podgoricki vremeplov am Dienstag, 7. Juli 2020 Ugostitelji se žale

DRVAR: Odblokiran magistralni put, građani poručili da će nastaviti proteste

Magistralni put Drvar – Bosansko Grahova, koji je danas nekoliko stotina Drvarčana blokiralo u znak protesta zbog otpada iz Italije koji je dovezen na područje opštine Drvar, večeras je odblokiran.  Okupljeni građani su poručili da će protesti biti nastavljeni sve dok otpad ne bude uklonjena sa područja ove opštine. Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla

JEDAN RADNIK ZARAŽEN Korona virus i u Parlamentu BiH

Korona virus ušao je u Parlamentarnu skupštinu BiH, a prema informacijama koje su Patriji potvrđene iz Službe za zajedničke poslove jedna osoba zaražena je virusom kovid-19. Navodno je riječ o zapolenom u Sektoru za finansije Parlamentarne skupštine BiH. U BiH je do danas registrovano 5.621 lice inficirano virusom korona, preminulo je 207 osoba, a oporavilo