Politika 12.11.2020.

NOVIĆ: Odluka Suda o Osmici dokaz da zakoni u BiH važe samo za bijedu, ali ne i za rukovodioce

ČITANJE: 1 minuta

Sredoje Nović (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad OBA Parlamentarne skupštine BiH, za “Nezavisne” je rekao da nije iznenađen odlukom u vezi sa Osmanom Mehmedagićom Osmicom, direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) i Mehmedom Pekićem, rukovodiocem u toj agenciji, jer je to jasan slijed događanja u BiH i uticaja na Sud.

“Time padaju sve floskule oko nezavisnosti pravosuđa u BiH. Stotine ljudi u BiH iz državnih institucija, odnosno institucija na nivou BiH, iz različitih agencija je suspendovano sa posla, pa i uposlenik kod Mehmedagića zbog vođenja postupka, a pogotovo kad se potvrdi optužnica. Ali, eto, to je još jedan dokaz da u BiH zakoni važe samo za bijedu, a za rukovodne ljude uopšte ne važe”, kaže Nović.

Ističe da Zajednička komisija ne može ovdje ništa, jer to nije komisija koja odlučuje o tome.

“Zajednička komisija vrši nadzor nad radom obavještajne službe, a ne nad radom pojedinaca i tu je isključivo nadležnost Savjeta ministara odnosno Izvršnog obavještajnog odbora pri Savjetu ministara“, kazao je Nović.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je uputilo prijedlog da se Mehmedagiću i Pekiću izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OBA i zabrana kontakta s uposlenicima te bezbjedonosne agencije, kako bi se postupak mogao neometano voditi, a njihov prijedlog Sud BiH je odbio. Tužilaštvo BiH tereti ih za zloupotrebu položaja i ovlaštenja jer su kao službene i odgovorne osobe u institucijama BiH prekoračile granice svog ovlaštenja i drugom nanijeli štetu.

(SB/Banjaluka.net)