Vijesti 26.06.2016.

Novim zakonom lakše do pokretanja posla u turizmu

ČITANJE: 1 minuta

Na komadu neuređenog zemljišta uz Vrbas, prije dvije godine Neđo Topić, odlučio je da pokrene turistički biznis. Registrovao se kao seosko domaćinstvo za kampere. Kaže – mala oaza za putnike namjernike.

“Zasad imam izdavanje prostora i nešto smještajnih kapaciteta. Samo tri mjeseca sam registrovan”, kaže Neđo.

Uz pečenje i priču u kampu se danas družila porodica Duvnjak. Sjatili su se iz Bugojna, Nikšića, Kragujevca, Gradiške, Prijedora, Brčkog, Bijeljine.

“Mi smo ovdje prvi put. Meni je u prirodi uvijek lijepo, mislim da je i njima”, rekao je Boško Duvanjak iz Bugojna.

Sličnih turističkih ponuda, poput Neđine, uskoro bi u Srpskoj moglo da bude mnogo više. I to zahvaljujući Nacrtu zakona o ugostiteljstvu koji će onima, koji požele da se bace u turističke vode, znatno olakšati pokretanje biznisa.

“Svi oni koji žele da se bave ugostiteljstvom, mogu da traže svoje partnerstvo u lokalnim turističkim organizacijama, turističkim agencijama ili drugim privrednim društvima, koji su dužni da promvišu njihove aktivnosti naravno na osvnou svojih ugovornih obaveza, a da svoje registracije ne moraju provoditi kroz neke komplikovane birokratkse procedure i na taj način ćemo omogućiti da oni zaista budu na tržištu prepoznatljivi”, rekao je savjetnik ministra trgovine i turizma RS Aleksandar Đurić.

Zato veću prepoznatljivost svojih kapaciteta Neđo, i njegove kolege iz turističke branše, očekuju od Gradske turističke organizacije. Oni će im, izgleda, biti glavna stanica pa je, kako reče, pomoć u promociji, itekako, dobrodošla.

(ATV)