Vijesti 24.03.2016.

Novinari opsjedaju zgradu suda u Hagu

ČITANJE: 2 minute
hag-pred-presudu-Karadzicu-4
Sudsko vijeće Haškog tribunala najavilo je da će danas izreću presudu u slučaju protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Presuda će biti saopštena u 14.00 časova  a novinarske ekipe iz cijelog svijeta polako već opsjedaju zgradu suda u Hagu.

Za praćenje izricanja presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću akreditovano je i više od prvobitno predviđenih 200 predstavnika medija, dok je broj gostiju koji će po drugim osnovama moći prisustvovati ovom događaju zasad nepoznat.

“Zahtjevi za akreditovanje i dalje pristižu, neke smo dobili i jutros, iako je rok za prijave istekao još 16. marta. S obzirom na to da smo u međuvremenu obezbijedili dodatni prostor, gledamo da medijima izađemo u susret”, rečeno je Srni u pres-službi.

Iako je podizanje novinarskih akreditacija predviđeno za danas od 10.00 do 13.00 časova, mnoge medijske kuće već danima izvještavaju iz Haga, vozila su parkirana uz zgradu suda između glavnog i sjevernog ulaza, a na platou pored fontane nanizane su nadstrešnice gdje su od jutros postavljene kamere.

Za novinare su predviđene tri lokacije za praćenje, i to sama galerija sudnice, lobi unutar zgrade tribunala, te pres-centar koji se nalazi u zgradi hotela nadomak zgrade suda.

Za ostale goste postoje i različiti nivoi akreditovanja i različito vrijeme preuzimanja akreditacija i ulaska u predviđene prostore da bi bile ispoštovane mjere bezbjednosti.

Tako će se, na primjer, Karadžićev pravni savjetnik Goran Petronijević nalaziti u samoj sudnici, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić na galeriji sudnice, dok će preostalih 14 predstavnika iz Republike Srpske biti u jednoj od više dodatnih prostorija u zgradi suda.

S obzirom na to da se očekuje znatan broj predstavnika bošnjačkih udruženja, predviđeno je da se oni ne susretnu sa predstavnicima Republike Srpske, da ulaze na različite ulaze i u različito vrijeme i da borave u različitim prostorijama.

Kako jutro odmiče povećava se broj pripadnika holandske policije koja će jakim mjerama i brojnim snagama obezbjeđivati današnji događaj.

Prema nezvaničnim informacijama, očekuje se javno okupljanje jedne grupe na travnatoj površini ispred samog tribunala, a u najavi je još jedan skup u blizini zgrade tribunala, ali se o ovome još ne zna više detalja, javlja izvještač Srne iz Haga.

Budući da je riječ o osjetljivim stvarima, iz pres-službe tribunala ne saopštavaju detalje o tome, niti gosti imaju sve informacije, nego će ih dobiti kada dođu u vrijeme koje im je naznačeno.

Delegaciji iz Republike Srpske svu logističku podršku pruža oficir za vezu sa tribunalom Borivoje Marojević koji će ih i uvesti u zgradu tribunala.

(Atv)