Vijesti 29.11.2021.

NOVITOVIĆ: Po nalogu gradonačelnika, mašine bile kod Kajak terase, nisu mogle biti angažovane za poplave

ČITANJE: 1 minuta

Mašine koje je trebalo da na području Banjaluke očiste propuste i kanale kako bi se izbjeglo plavljenje velikih površina nisu bile u upotrebi od 20. juna po naredbi gradonačelnika, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović.

“Ovdje se radi o nenamjenskom angažovanju materijalno-tehničkih sredstava, odnosno kombinovane radne mašine koje je grad Banjaluka trebalo da koristi preventivno za čišćenje propusta, kanala i korita potoka koji se nalaze na području grada. Ali, nisu mogle biti korištene jer su od 20. juna van upotrebe po nalogu gradonačelnika i nalazile su se na platou Kajak terase”, pojasnio je Novitović.

Novitović je dodao da je to razlog zašto Civilna zaštita Banjaluke nije mogla da djeluje, a gradonačelnik je tim činom dodatno izložio građane riziku i povećao nastalu štetu na poplavljenim područjima.

On je podsjetio da je u nadležnosti Republičke uprave Civilne zaštite da pruži pomoć opštinama i gradovima u situacijama kada katastrofe prevazilaze njihove kapacitete za odgovor.

Prema njegovim riječima, Republička uprava Civilne zaštite će u narednom periodu, kroz inspekcijski nadzor i u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih psolova Republike Srpske, da utvrdi nivo odgovornosti i procjenu štete koju su na ovaj način pretrpjeli građani Banjaluke.

(SB)