Politika 05.10.2019.

NOVO ISTRAŽIVANJE: Radojičić ima oko 20.000 glasova prednosti nad sva tri moguća konkurenta

ČITANJE: 3 minute

Prema prvom ambicioznijem i detaljnijem istraživanju javnog mjenja u Republici Srpskoj u 2019. godini, Igora Radojičića čeka još jedan mandat na funkciji gradonačelnika Banjaluke.

Riječ je o provjeri političkog pulsa Banjalučana realizovanoj u septembru. Jedna relevantna agencija iz BiH, na reprezentativnom uzorku anketiranih, koji se podudara sa strukturom biračkog tijela, utvrdila je u tom periodu da u najvećem gradu RS nije bilo značajnijih promjena raspoloženja glasača u korist opozicionih stranaka, u odnosu na prethodne lokalne izbore: Naprotiv, prema rezultatima istraživanja, primjetan je suprotan trend, jer se postepeno uvećava prednost Igora Radojičića i drugih predstavnika vladajućeg bloka u odnosu na potencijalne konkurente.

Prema nalazima pomenutog istraživanja, da se sada održavaju izbori za gradonačelnika Banjaluke, Radojičić bi imao oko 20.000 glasova prednosti u odnosu na sva tri političara koji su se u posljednje vrijeme pominjali kao mogući kandidati udružene opozicije za tu funkciju. U procentima, to znači da bi Radojičić, ako bi naspram sebe imao Milana Radovića, bio izabran za gradonačenika sa 53 odsto glasova, dok bi potpredsjednik DNS-a dobio 37 odsto glasova.

Ukoliko se opozicionari opredijele za Draška Stanivukovića, razlika se za nijansu uvećava, pošto se za Radojičića odlučilo 54 odsto anketiranih, a za predsjednika Gradskog odbora PDP-a 37 procenata, kao i u Radovićevom slučaju. Istraživanje sugeriše zaključak da počasni predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić ima još manji potencijal da animira opozicione birače, pošto je spremnost da glasa za njega pokazalo tek 34 odsto anketiranih, dok bi Radojičić, u slučaju da mu on bude protivkandidat, dobio 56 odsto glasova. Ostali ispitanici, a njih je oko 10 odsto u sve tri varijante, za sada su neodlučni.

Ovakva distanca između kandidata vlasti i opozicije nije iznenađujuća, ako se uzmu u obzir rezultati prošlih lokalnih izbora u Banjaluci, održanih 2016. godine. Naime, tada je Igor Radojičić dobio 56.173 glasa, odnosno 56,51 odsto, dok je Dragan Čavić, kao kandidat tadašnjeg Saveza za promjene, imao podršku 39.670 birača ili 39,91 odsto.

Na osnovu ostalih segmenata ovog istraživanja, može se konstatovati da Radojičić ovakvu stabilnost u podršci i prednost nad konkurencijom, prije svega, crpi iz rada na infrastrukturnim projektima, čiji je prosječni rejting među građanima, na skali od jedan do pet – 4,10. Pozitivnu reputaciju, prema ovom istraživanju, imaju i kulturne i zabavne manifestacije iza kojih stoji Gradska uprava, jer je njihov rejting 3,53. Najmanji stepen zadovoljstva ispitanici pokazuju kada je riječ o komunalnim uslugama, sa prosječnim rejtingom 3,14. Kao najbolji ocjenjeni projekti, unutar ove tri kategorije izdvajaju se izgradnja novog mosta na mjestu nekadašnjeg Zelenog mosta, u domenu infrastrukture, zatim vodosnabdijevanje, što se tiče komunalnih usluga, te polumaraton, među manifestacijama. Na drugom polu, kao najslabije ocijenjeni, nalaze se saobraćaj u sferi usluga, Banjalučka zima kao manifestacija i Eko toplane unutar infrastrukture.    

Aktuelni gradonačelnik nije jedini čelnik SNSD-a koji među anketiranim ispitanicima iz Banjaluke ima podršku, pošto tri političara iz ove partije imaju rejting veći od 3. To su, osim Radojičića (3,50), i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (3,61) i Željka Cvijanović (3,42). Rejting svih ostalih „testiranih“ stranačkih lidera i prepoznatljivih ličnosti manji je od 3, a od opozicionara najbolje kotira Draško Stanivuković sa rejtingom 2,81, što je osjetno manje od SNSD-ovog trija, ali i osjetno više od njegovog partijskog šefa Branislava Borenovića (2,20).

(Banjaluka.net)