NOVO ISTRAŽIVANJE: Radojičić ima oko 20.000 glasova prednosti nad sva tri moguća konkurenta

Prema prvom ambicioznijem i detaljnijem istraživanju javnog mjenja u Republici Srpskoj u 2019. godini, Igora Radojičića čeka još jedan mandat na funkciji gradonačelnika Banjaluke.

Riječ je o provjeri političkog pulsa Banjalučana realizovanoj u septembru. Jedna relevantna agencija iz BiH, na reprezentativnom uzorku anketiranih, koji se podudara sa strukturom biračkog tijela, utvrdila je u tom periodu da u najvećem gradu RS nije bilo značajnijih promjena raspoloženja glasača u korist opozicionih stranaka, u odnosu na prethodne lokalne izbore: Naprotiv, prema rezultatima istraživanja, primjetan je suprotan trend, jer se postepeno uvećava prednost Igora Radojičića i drugih predstavnika vladajućeg bloka u odnosu na potencijalne konkurente.

Prema nalazima pomenutog istraživanja, da se sada održavaju izbori za gradonačelnika Banjaluke, Radojičić bi imao oko 20.000 glasova prednosti u odnosu na sva tri političara koji su se u posljednje vrijeme pominjali kao mogući kandidati udružene opozicije za tu funkciju. U procentima, to znači da bi Radojičić, ako bi naspram sebe imao Milana Radovića, bio izabran za gradonačenika sa 53 odsto glasova, dok bi potpredsjednik DNS-a dobio 37 odsto glasova.

Ukoliko se opozicionari opredijele za Draška Stanivukovića, razlika se za nijansu uvećava, pošto se za Radojičića odlučilo 54 odsto anketiranih, a za predsjednika Gradskog odbora PDP-a 37 procenata, kao i u Radovićevom slučaju. Istraživanje sugeriše zaključak da počasni predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić ima još manji potencijal da animira opozicione birače, pošto je spremnost da glasa za njega pokazalo tek 34 odsto anketiranih, dok bi Radojičić, u slučaju da mu on bude protivkandidat, dobio 56 odsto glasova. Ostali ispitanici, a njih je oko 10 odsto u sve tri varijante, za sada su neodlučni.

Ovakva distanca između kandidata vlasti i opozicije nije iznenađujuća, ako se uzmu u obzir rezultati prošlih lokalnih izbora u Banjaluci, održanih 2016. godine. Naime, tada je Igor Radojičić dobio 56.173 glasa, odnosno 56,51 odsto, dok je Dragan Čavić, kao kandidat tadašnjeg Saveza za promjene, imao podršku 39.670 birača ili 39,91 odsto.

Na osnovu ostalih segmenata ovog istraživanja, može se konstatovati da Radojičić ovakvu stabilnost u podršci i prednost nad konkurencijom, prije svega, crpi iz rada na infrastrukturnim projektima, čiji je prosječni rejting među građanima, na skali od jedan do pet – 4,10. Pozitivnu reputaciju, prema ovom istraživanju, imaju i kulturne i zabavne manifestacije iza kojih stoji Gradska uprava, jer je njihov rejting 3,53. Najmanji stepen zadovoljstva ispitanici pokazuju kada je riječ o komunalnim uslugama, sa prosječnim rejtingom 3,14. Kao najbolji ocjenjeni projekti, unutar ove tri kategorije izdvajaju se izgradnja novog mosta na mjestu nekadašnjeg Zelenog mosta, u domenu infrastrukture, zatim vodosnabdijevanje, što se tiče komunalnih usluga, te polumaraton, među manifestacijama. Na drugom polu, kao najslabije ocijenjeni, nalaze se saobraćaj u sferi usluga, Banjalučka zima kao manifestacija i Eko toplane unutar infrastrukture.    

Aktuelni gradonačelnik nije jedini čelnik SNSD-a koji među anketiranim ispitanicima iz Banjaluke ima podršku, pošto tri političara iz ove partije imaju rejting veći od 3. To su, osim Radojičića (3,50), i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (3,61) i Željka Cvijanović (3,42). Rejting svih ostalih „testiranih“ stranačkih lidera i prepoznatljivih ličnosti manji je od 3, a od opozicionara najbolje kotira Draško Stanivuković sa rejtingom 2,81, što je osjetno manje od SNSD-ovog trija, ali i osjetno više od njegovog partijskog šefa Branislava Borenovića (2,20).

(Banjaluka.net)

RADONČIĆ: Moj i Novalićev slučaj se ne mogu porediti

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, rekao je da se slučaj Fadila Novalića i njegovo hapšenje ne mogu porediti, da su skroz različiti. “Ja sam prošao jednu nevjerovatnu harangu, mene ne samo da su uhapsili ni krivog ni dužnog, to su uradili s dugim cijevima. Došlo je 50 specijalaca,

TRAMP: Danas prekidamo naše odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Predsjednik SAD-a, Donald Tramp, poručio je danas da SAD prekidaju odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, poručujući da SZO nije dobro odgovorila na pandemiju virusa korona. Takođe je poručio da će SAD sankcionisati kineske zvaničnike odgovorne za potkopavanje autonomije Hong Konta. (ATV)

Novalić negirao sve optužbe

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine koji je u petak naveče predat u nadležnost Tužilaštva BiH, negirao je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret tokom ispitivanja, nezvanično javljaju federalni mediji. Podsjetimo, Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, u četvrtak su saslušani

Na “jutjub” kanalu 27 ratnih i poratnih dokumentaraca “Srna filma”

Kinoteka Republike Srpske otvorila je svoj “jutjub” kanal na kojem je moguće pogledati 27 dokumentarnih filmova, kako bi široj publici bila približena filmska produkcija Republike Srpske koja se u okviru “Srna filma” realizovala u ratnom i poratnom periodu, rekao je direktor Kinoteke Snježan Lalović. Lalović je za Srnu izjavio da se među filmovima nalazi prvi

Glavaš izabaran za v.d. predsjednika OO DNS-a u Istočnom Novom Sarajevu

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da ova stranka očekuje da na predstojećim lokalnim izborima ima svoje kandidata za pozicije načelnika i gradonačelnika u najmanje deset opština i gradova u Republici Srpskoj. Nešić je istakao da će DNS donijeti odluku kako će nastupiti na budućim lokalnim izborima, vodeći računa o interesima

Uhapšen policajac zbog kojeg gori čitava Amerika

U Minesoti je uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su učestvovali u hapšenju Džordža Flojda koji je nedugo potom preminuo. Riječ je o policajcu Dereku Šovinu koji je, kako se vidi na snimku, u ponedjeljak prilikom hapšenja Flojdu priklještio vrat koljenom. Taj događaj snimio je jedan prolaznik, podsjeća Rojters. Uslijedili su višednevni protesti a u