Vijesti 21.10.2022.

Novo “parcelisanje” centra Banjaluke! Šukalo: Opet se lovi u mutnom

ČITANJE: 2 minute

Donošenje malih, parcijalnih regulacionih planova je izuzetno problematično, upozorava u razgovoru za BL portal profesor na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banjaluci Ognjen Šukalo, komentarišući odluku gradonačelnika Banjaluke da se ono što je obuhvatao oboreni Regulacioni plan za centar Banjaluke podijeli na više manjih regulacionih planova.

“Kada se sve svede na par parcela, praktično se na najgori mogući način manupuliše parametrima, odnosno propisima koji se odnose na izgrađenost, spratnost i zelene površine, i obično se, kao što je to kod nas slučaj, uhvate za dozvoljene zakonske maksimume izgrađenosti”, smatra Šukalo.

Ustavni sud Republike Srpske prije četiri mjeseca poništio je Regulacioni plan dijela centralnog područja grada, a na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine grada Banjaluka zakazane za 25. oktobar, naći će se Prijedlozi dvije odluke o izmjeni i izradi Regulacionog plana kojima se posebno izdvajaju iz prostora osporenog plana dva nova, manja područja. Tako bi, ukoliko Stanivukovićev prijedlog dobije “zeleno svjetlo” gradskog parlamenta, Banjaluka dobila novi Regulacioni plan nazvan “Centar-Sjever” u kojem se nalazi i prostor nekadašnjeg kina “Kozara”, ali bi se izmijenio i dio plana na kojem se nalaze zgrade Elektrokrajine, IRB-a, hotela Bosna i planirani kompleks “Bijeli dvor”.

Osporeni regulacioni plan i “granice” dva nova plana po prijedlogu gradonačelnika

Gradonačelnik inicijativu za izradu novog Plana “Centar-Sjever”, u obrazloženju odluke koju je potpisao, pravda potrebom iznalaženja rješenja za planiranje savremenog koncepta urbanog bloka na prostoru koji se nalazi u urbanom jezgru grada u naselju Centar. Za izmjene plana u kojem se nalazi i prostor na kojem je planiran “Bijeli dvor” navodi da je potrebno uskladiti planska rješenja sa novoplaniranim sadržajima kontaktnih regulacionih planova, a u cilju harmonizacije planskih struktura.

“Cilj izmjene Plana je iznalaženje kvalitetnijih planskih rješenja u cilju stvaranja pretpostavki za realizaciju objekata koji odgovaraju savremenim tendencijama stambenih i stambeno – poslovnih prostora”, navodi se u obrazloženju prijedloga Stanivukovićeve odluke koje će se naći na narednoj sjednici gradske skupštine.

Profesor Šukalo naglašava da novo “parcelisanje”, odnosno “lov” u okviru zakonski dozvoljenih maksimuma, omogućava nepostojanje Urbanističkog plana Banjaluke kao strateškog dokumenta, koji bi prije svih regulacionih planova trebalo da uredi generalne parametre poput namjene objekata po zonama u gradu, dozvoljenu spratnost i izgrađenost, i zelene površine.

“Prije nego što se donese takav Urbanistički plan koji tretira gradsko područje sa kompleksnim parametrima, besmisleno je donositi sitne male, parcijalne regulacione planove, samo da bi se na brzinu pogodovalo investitorima da oni završe ono što su već namjerili i dogovorili sa Gradskom upravom”, istakao je Šukalo uz napomenu da je prethodni Urbanistički plan Banjaluke donesen još prije 48 godina.

“Nemamo hijerarhiju odgovarajućih dokumenata i sve se radi da tu hijerarhiju ne dobijemo, da bi moglo na ovaj način da se lovi u mutnom, da tako kažem”, zaključio je Šukalo.