Region 30.09.2022.

Novo pitanje na popisu u Srbiji, odgovor će se tražiti samo od muškaraca

ČITANJE: 2 minute

Među pitanjima koje će popisivači koji su prošli obuku postavljati građanima od sutra, kada počinje popis stanovništva Republike Srbije, ubačeno je i jedno novo, a na njega će, kako je rečeno za Mondo.rs u Zavodu za statistiku morati da odgovore muškarci, i tiče se očinstva.
“Prvi put će muškarcima biti postavljano pitanje o broju biološke djece”, kažu u Zavodu za statistiku.

Nakon uvođenja ovog pitanja u javnosti je došlo do polemike o tome kakve neprijatnosti ovo pitanje može da izazove. Pa se tako provukao i stav da muškarci možda od svojih supruga i partnerki kriju da li imaju drugu biološku djecu ili slično. Niko nije u obavezi da popisivaču daje na uvid lična dokumenta, jer se sve prikuplja na osnovu izjave.

U popisu se prikupljaju sljedeći podaci o licima: ime, prezime, pol, starost, mjesto stanovanja, podaci o migratornim, etnokulturalnim, obrazovnim i ekonomskim karakteristikama, bračnom statusu i fertilitetu, načinu putovanja na posao/u školu i funkcionalnoj i socijalnoj integrisanosti. Podaci o domaćinstvima ukupan broj članova domaćinstva, srodnički i porodični sastav, osnov po kome domaćinstvo koristi stan u kojem se popisuje i da li se članovi domaćinstva bave sopstvenom poljoprivrednom proizvodnjom.

Podaci o stanovima: adresa, vrsta stambenog prostora, korišćenje stana, oblik svojine, površina stana, broj soba, opremljenost instalacijama i pomoćnim prostorijama, vrsta energenta koji se koristi za grejanje, sprat na kojem se stan nalazi, kao i podaci o osnovnim karakteristikama zgrade u kojoj se stan nalazi.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, državljani Republike Srbije sa prebivalištem odnosno boravištem u Srbiji, kao i stalno nastanjeni stranci sa boravištem u Srbiji, u obavezi su da učestvuju u popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore. Svako odbijanje, kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka, za sobom povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu, od 20.000 do 50.000 dinara.