Biznis 29.06.2016.

Novo poskupljenje: Akcize na gorivo povećane za 15 feninga po litru

ČITANJE: 1 minuta

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini preciziraju se akcize na naftu i naftne derivate.

Tako će akcize za izgradnju autoputeva biti povećane za 10 feninga po litru (sada će ukupno iznositi 20 feninga po litru) dok će akcize za izgradnju magistralnih i regionalnih puteva biti povećane za 5 feninga po litru i iznosiće 20 feninga po litru, piše Klix.ba.

Ove izmjene prate prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH ranije tekstove zakona uskladiće s raspravom na današnjoj sjednicom, nakon čega će set prijedloga zakona biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri.

(Klix)