Vijesti 07.04.2019.

Novo ruho za oštećene banjalučke ulice

ČITANJE: 2 minute

Više oštećenih saobraćajnica u užem gradskom području biće temeljno obnovljene, a u narednim danima očekuje se i sanacija horizontalne signalizacije.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je istakao da se trenutno radi u ulici Ivana Franje Jukića, u samom centru grada, na koju je zbog oštećenja i neprohodnosti u proteklom periodu bilo mnogo žalbi.

– Sa sanacijom ove ulice smo morali sačekati dok se ne završi izgradnja stambeno-poslovnog objekta u njoj. Sada se postavlja potpuno novi asfaltni sloj, a biće urađen i dio trotoara – naglasio je Sandić.

On je dodao da je u toku i zamjena asfalta na saobraćajnici u ulici Trive Amelice, nakon čega će uslijediti izgradnja montažne kružne raskrsnice kod nekadašnje “Mljekare”.

Kroz investiciono održavanje gradskih ulica planirana je sanacija i izgradnja trotoara i kružnih tokova u još nekoliko ulica.

– Veliki radovi se očekuju u Krfskoj ulici, gdje ćemo nakon zamjene asfalta pristupiti postavljanju montažnog kružnog toka. Takođe, radovi su predviđeni i u ulici Blagoja Parovića na Tunjicama, koja je u znatnoj mjeri oštećena – rekao je Sandić.

Sanacija asfalta na saobraćajnici i trotoaru ovih dana će biti urađena i u ulici Carice Milice, na potezu od Klinike za psihijatriju do Doma zdravlja Obilićevo, a radovi se očekuju i u centru grada u Grčkoj ulici.

Sandić je rekao da je u posljednje vrijeme stiglo dosta primjedbi građana zbog slabe vidljivosti horizontalne signalizacije, te dodao da je to očekivano nakon zimskog perioda i djelovanja soli i abrazivnog materijala, pa signalizacija nije vidljiva.

– Upravo smo završili javnu nabavku i potpisali ugovor sa izvođačem radova, tako da očekujemo da uskoro obilježimo horizontalnu signalizaciju u gradskom jezgru i da taj posao obavimo do Dana grada, 22. aprila, a nakon toga obilježavanje ćemo nastaviti i u drugim naseljima – naglasio je Sandić.

On je naveo da će ove godine na horizontalnoj signalizaciji biti uvedena i jedna novina, u vidu upotrebe tzv. hladne plastike.

– To je nova metoda koja će biti primijenjena prilikom obilježavanja horizontalne signalizacije. Bilo je pokušaja da izdvojimo i obilježimo biciklističku traku od Venecija mosta do Studentskog doma, ali je ta traka izblijedjela. Vjerujemo da će novi materijal ostati duže i dati bolje rezultate – zaključio je Sandić.

Infrastruktura

U sklopu ciklusa “Banjaluka se gradi” najveći broj radova je upravo iz oblasti saobraćaja, a u gradu je pokrenuto i završeno nekoliko velikih projekata.

– Otvoren je kružni tok kod tržnog centra “Delta planet”, počela je izgradnja istočnog tranzita, sanacija i izgradnja puta prema Motikama, izgradnja kružnog toka na Laušu i mnogi drugi – rekli su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

(Glas Srpske)