Politika 05.09.2015.

Novo rukovodstvo PDP-a u novembru

ČITANJE: 3 minute
igor crnadak

Sabor PDP-a, na kome će se birati novo rukovodstvo stranke, biće održan krajem novembra ili početkom decembra, najavio je generalni sekretar partije Igor Crnadak.

Crnadak je rekao da će konačna odluka o terminu sabora biti donesena na sjednici Glavnog odbora 17. oktobra, kada će se utvrditi i prijedlozi svih dokumenata koji će biti razmatrani na Saboru, uključujući statut.

On je naveo da je Predsjedništvo PDP-a sinoć analiziralo dosadašnji rad stranke i zaključilo da se nalazi na putu ispunjavanja tri glavna cilja iz predizbornog programa.

– U ekonomskom dijelu bili smo uključeni u brojne projekte od značaja za BiH i Republiku Srpsku, dok je politički, njena pozicija kroz rad Saveza za promjene zabetonirana. Provodimo reforme, ali u prvom planu imamo njene interese i ustavno-pravni položaj. U borbi protiv korupcije polako se stvaraju pretpostavke za otvaranje prvih krupnih afera- dodao je Crnadak.

Crnadak je rekao da vlast u Republici Srpskoj napada predstavnike Saveza za promjene u organima BiH zbog “nesposobnosti da rješava probleme građana u Srpskoj”.

Predsjedništvo PDP-a zaključilo je da bi i na narednim lokalnim izborima Savez za promjene trebalo da ima zajedničke kandidate za načelnike i gradonačelnike u svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

Komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića o stavljanju van snage referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, Crnadak je rekao da su motivi za njegovo održavanje “uskostranački SNSD-ovi” i smatra da referenduma neće biti, zbog čega, kako kaže, Izetbegovićeva izjava nema poseban značaj.

On je naveo da između predstavnika SDA i PDP-a juče u Banjaluci nije bilo formalnih sastanaka.

– Što se tiče najave donošenja izmjena Krivičnog zakona koje će definisati veleizdaju zbog vođenja politike, PDP će postaviti pitanje da li ta veleizdaja tretira i pojedince koji su izvršili pljačku naroda u Republici Srpskoj. Ako to bude sastavni dio novog zakona, mi ćemo ozbiljno razmisliti da za njega glasamo- poručio je Crnadak.

Govoreći o većini u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Crnadak je rekao da ona nije upitna, te da je priča oko nove većine vještački napravljena.

– Mislim da je ta većina trenutno najstabilnija od svih u BiH i mi iz Saveza za promjene o tome apsolutno ne razmišljamo. Što se tiče Vlade Federacije BiH, očigledno je da će uslijediti brojni razgovori u narednim danima i tu su jasne pozicije HDZ-a i SDA i drugih partija- smatra Crnadak.

On je izrazio uvjerenje da će ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pronaći način da se aerodromu u Banjaluci obezbijedi značajna uloga kao i do sada.

Govoreći o eventualnim sankcijama energetske zajednice BiH, Crnadak je apelovao na sve vlasti, uključujući i entitetske vlade da urade svoj dio posla, kako bi se preduprijedilo kažnjavanje BiH.

(Agencije)

 

Oznake: Mirko Šarović