Sport 21.10.2018.

NOVO U BANJALUCI “Rebels” prvi klub američkog fudbala

ČITANJE: 2 minute

Iako se u Banjaluci danas češće može čuti da se neki sportski klub gasi, ipak jedan se tek rađa i počinje sa svojim radom. U pitanju je klub američkog fudbala “Rebels” koji je osnovan ovog ljeta i do sada je okupio 15 ljubitelja ovog sporta.

Američki fudbal nije popularan na ovim prostorima, ali uticaj njegove popularnosti u SAD-u je sve veći i na naša područja. Ovaj sport doživljava procvat i u susjednoj Srbiji, a Banjalučani su napravili prvi korak ka popularizaciji ovog sporta.

Osnivač kluba Aleksandar Dragojević kaže da je njegova želja bila da ovaj fizičkih zahtjevan, ali i zabavan i zanimljiv sport približi Banjalučanima, a broj članova se stalno povećava.

– Trenutno okupljamo 15 entuzijazista i ljubitelja ovog sporta, a nadamo se da ćemo u proljeće 2019. godine imati 25 aktivnih igrača, da bismo bili spremni za prvo domaće takmičenje Razvojnu ligu BiH – kaže Dragojević.

Trenutno treniraju na terenima FK “Krajina” i na pomoćnom terenu FK “Borac”.

– Treninzi su otvoreni za sve i besplatni su, a svi zainteresovani imaju priliku da dođu i da se upoznaju sa ovim sportom i pravilima igre. Jedan od naših zadataka, takođe, je i promocija ovog sporta koji je nepoznanica našim sugrađanima – dodaje Dragojević.

Ono što je interesantno kod ovog sporta je to što različite pozicije na terenu zahtjevaju različite profile igrača, pa tako da se ovim sportom mogu baviti i oni sa viškom kilograma, te oni brži, preciznije ruke, oni sa smislom za strateški pristup igri i slično.

Aleksandar Batar, kapiten ekipe, kaže da mu je drago što se američki fudbal pojavio u Banjaluci.

– Kod ovog sporta najviše me privukla dinamika igre i to što je ekipa sastavljena od različitih profila igrača gdje svaki mora da ispuni svoj zadatak da bi tim napredovao i, naravno, na kraju pobjedio – dodaje Batar.

Iz kluba navode da će im fokus u narednom periodu biti da formiraju stabilan klub sa produktivnom omladinskom školom koja bi bila izvor mladih igrača i zalog za budućnost.

– Posebnu pažnju ćemo posvetiti omladinskom pogonu, jer su mladi garant uspijeha i opstanka kluba. Vrlo brzo će biti formirana omladinska škola za djecu svih uzrasta – zaključuje Dragojević.

Iz kluba još jednom pozivaju sve zainteresovane građane da se pridruže i upoznaju sa američkim fudbalom i pridonesu jačanju ovog sporta na našim prostorima.

(Banjaluka.net)