Magazin 31.12.2015.

Novogodišnje odluke: Kako da ih zaista ostvarite

ČITANJE: 2 minute
ODLUKE
Sve češće se Nova godina povezuju s takozvanim novogodišnjim odlukama, stvorenim za sve kojima je potreban poseban podstrek da načine krupnu promjenu u životu.

Dolazak Nove godine uvijek nas podsjeti da treba da radimo na sebi, pa mnogi sastavljaju spisak stvari koje će prestati ili početi da rade. Međutim, često one ostanu samo mrtvo slovo na papiru. Evo savjeta kako da se pridržavate svega što ste napisali. Što su realističnije formulisane, ove odluke imaju veću šansu da zaista i budu ostvarene.

Ne postavljajte sebi visoke ciljeve: Na spisak odluka nemojte stavljati nerealne ciljeve, poput “smršaću 20 kilograma” ili “ostaviću cigarete”. Bolje je da napišete “izgubiću nekoliko kilograma u prvoj polovini godine” ili “smanjiću cigare i pokušati da ih ostavim”. Bolje ćete se osjećati ukoliko postignete cilj, makar on mali bio.

Nemojte zaboraviti na dnevnoj bazi zapisivati šta ste sve preduzeli za ostvarenje cilja do zadanog roka. To će vas ne samo podstaći na dalje akcije, nego ćete izbjeći moguće skretanje s puta.

Fokusirajte se na jednu odluku: Možda imate velike planove da postanete bolja osoba u 2016, ali kada se radi o sprovođenju odluka, idite polako. Nemojte svu pažnju da posvetite spisku, već jednoj po jednoj odluci. Neka spisak stoji na frižideru ili na drugom vidnom mjestu, tako da možete da štrihirate svaku koju ispunite.

Budite realni: Bolje je da počnete da mijenjate manje loše navike. Na primer, zapišite da ćete jutarnju štanglu čokolade zamijeniti bananom ili prvu kafu čajem. Na svaku novu naviku stavite i datum kada ćete je započeti i dajte sebi po mjesec za svaku.

Pišite ih u paru: Kada pišete novogodišnje odluke, nađite nekoga da ih uradi s vama – muža, prijatelja, nekoga iz porodice… Biće vam lakše da ostvarite cilj kada znate da imate podršku i obavezno pitajte jedno drugo kako napredujete.

(NN)