Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije: Najljepša praznična umjetnička muzika na sceni

Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije biće održan 14. januara u 12 časova u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

– Kada se na kraju sezone i pred početak nove, prave analize proteklog perioda, drago mi je da je Banjalučka filharmonija 2017. godine imala svoju svakako najdinamičniju sezonu do sada, sa izuzetno kvalitetnim koncertnim nastupima u zemlji i inostranstvu. Održano je ukupno 15 odličnih cjelovečernjih koncerata – rekao je direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević.

Dodaje da je novogodišnji koncert uvijek prilika da se publici predstave sa najboljim programom i najboljim solistima koje Republika Srpska ima.

– Šef dirigent Vanesa Kremenović i ja imali smo obavezu da sastavimo repertoar po svjetskim standardima i u okviru koncertnog programa će se publici predstaviti naša dva sjajna soprana Dunja Simić i Snežana Savičić-Sekulić, koje obje baštine svjetsku karijeru i nastupaju širom Evrope i regiona. Takođe će se predstaviti i mlada violinistkinja Lidija Bojinović iz Banjaluke koja se nametnula kvalitetnim solističkim koncertima u protekloj godini – ističe Otašević.

Naš osmogodišnji cilj, kaže, jeste da Republika Srpska dobije u skoroj budućnosti svoju državnu instituciju iz oblasti kulture – Filharmoniju koja će biti i prva Javna ustanova iz segmenta muzičke umjetnosti.

– Podrška domaćim mladim umjetnicima je veoma važna za umjetničku scenu Republike Srpske budući da domaći umjetnici obezbjeđuju kontinuitet i čine umjetnički kapacitet Republike Srpske. Velikim Simfonijskim orkestrom Banjalučke filharmonije će dirigovati poznata dirigentkinja iz Srbije, Vesna Šouc. Sviraćemo najljepšu prazničnu umjetničku muziku – kazao je Otašević.

Violinistkinja Lidija Bojinović novogodišnji koncert doživljava kao veliku čast i izazov, ali i najljepšu priliku koja se ne propušta.

– Ovo će biti moje prvo predstavljanje kao soliste ispred punog simfonijskog sastava orkestra i trema postoji, ali me motiviše da dam sve od sebe i da sa orkestrom i publikom podijelim najljepše emocije, te da publici u sali i gledaocima pored TV ekrana širom RS zajedno sa kolegama na sceni poželim najljepše novogodišnje želje – naglasila je Bojinovićeva.

(Glas Srpske)

POPRAVKA ZUBA ZA OSNOVCE Tokom raspusta zubar u šest banjalučkih škola

Stomatološke usluge učenicima osnovnih škola tokom raspusta pružaju stomatološke ordinacije za učenike u OŠ “Ivo Andrić”, “Georgi Stojkov Rakovski”, “Borisav Stanković”, “Zmaj Jova Jovanović”, “Branko Radičević” i “Sveti Sava”, radnim danom od 7.30 do 14.30, potvrdili su u Domu zdravlja.

PUCAO NA KOMŠIJU Potekla krv zbog bunara

Novica Šešum (65) uhapšen je preksinoć jer je pucao na komšiju Sašu Matoša (49) u dvorištu njegove kuće u banjalučkom naselju Kuljani, a tome je, kako saznajemo, prethodila svađa zbog bunara za vodu.