Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije: Najljepša praznična umjetnička muzika na sceni

Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije biće održan 14. januara u 12 časova u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

– Kada se na kraju sezone i pred početak nove, prave analize proteklog perioda, drago mi je da je Banjalučka filharmonija 2017. godine imala svoju svakako najdinamičniju sezonu do sada, sa izuzetno kvalitetnim koncertnim nastupima u zemlji i inostranstvu. Održano je ukupno 15 odličnih cjelovečernjih koncerata – rekao je direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević.

Dodaje da je novogodišnji koncert uvijek prilika da se publici predstave sa najboljim programom i najboljim solistima koje Republika Srpska ima.

– Šef dirigent Vanesa Kremenović i ja imali smo obavezu da sastavimo repertoar po svjetskim standardima i u okviru koncertnog programa će se publici predstaviti naša dva sjajna soprana Dunja Simić i Snežana Savičić-Sekulić, koje obje baštine svjetsku karijeru i nastupaju širom Evrope i regiona. Takođe će se predstaviti i mlada violinistkinja Lidija Bojinović iz Banjaluke koja se nametnula kvalitetnim solističkim koncertima u protekloj godini – ističe Otašević.

Naš osmogodišnji cilj, kaže, jeste da Republika Srpska dobije u skoroj budućnosti svoju državnu instituciju iz oblasti kulture – Filharmoniju koja će biti i prva Javna ustanova iz segmenta muzičke umjetnosti.

– Podrška domaćim mladim umjetnicima je veoma važna za umjetničku scenu Republike Srpske budući da domaći umjetnici obezbjeđuju kontinuitet i čine umjetnički kapacitet Republike Srpske. Velikim Simfonijskim orkestrom Banjalučke filharmonije će dirigovati poznata dirigentkinja iz Srbije, Vesna Šouc. Sviraćemo najljepšu prazničnu umjetničku muziku – kazao je Otašević.

Violinistkinja Lidija Bojinović novogodišnji koncert doživljava kao veliku čast i izazov, ali i najljepšu priliku koja se ne propušta.

– Ovo će biti moje prvo predstavljanje kao soliste ispred punog simfonijskog sastava orkestra i trema postoji, ali me motiviše da dam sve od sebe i da sa orkestrom i publikom podijelim najljepše emocije, te da publici u sali i gledaocima pored TV ekrana širom RS zajedno sa kolegama na sceni poželim najljepše novogodišnje želje – naglasila je Bojinovićeva.

(Glas Srpske)

Krava ubila vlasnika dok ju je vodio biku

Naš Aleksije poveo je kravu na oplodnju kod bika, prema selu Kola. Međutim, nisu odmakli ni kilometar od štale i, po svemu sudeći, kada je počela padati kiša, on je raširio kišobran, što ju je uplašilo, te ga je usmrtila.

(FOTO) Majstor “Parking majstora”

Čitalac portala blmojgrad, poslao je fotografiju koja bi slobodno mogla konkurisati za “Naj parking majstora u Banjaluci u januaru 2018. godine” ukoliko bi postojalo takvo takmičenje.