Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije: Najljepša praznična umjetnička muzika na sceni

Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije biće održan 14. januara u 12 časova u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

– Kada se na kraju sezone i pred početak nove, prave analize proteklog perioda, drago mi je da je Banjalučka filharmonija 2017. godine imala svoju svakako najdinamičniju sezonu do sada, sa izuzetno kvalitetnim koncertnim nastupima u zemlji i inostranstvu. Održano je ukupno 15 odličnih cjelovečernjih koncerata – rekao je direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević.

Dodaje da je novogodišnji koncert uvijek prilika da se publici predstave sa najboljim programom i najboljim solistima koje Republika Srpska ima.

– Šef dirigent Vanesa Kremenović i ja imali smo obavezu da sastavimo repertoar po svjetskim standardima i u okviru koncertnog programa će se publici predstaviti naša dva sjajna soprana Dunja Simić i Snežana Savičić-Sekulić, koje obje baštine svjetsku karijeru i nastupaju širom Evrope i regiona. Takođe će se predstaviti i mlada violinistkinja Lidija Bojinović iz Banjaluke koja se nametnula kvalitetnim solističkim koncertima u protekloj godini – ističe Otašević.

Naš osmogodišnji cilj, kaže, jeste da Republika Srpska dobije u skoroj budućnosti svoju državnu instituciju iz oblasti kulture – Filharmoniju koja će biti i prva Javna ustanova iz segmenta muzičke umjetnosti.

– Podrška domaćim mladim umjetnicima je veoma važna za umjetničku scenu Republike Srpske budući da domaći umjetnici obezbjeđuju kontinuitet i čine umjetnički kapacitet Republike Srpske. Velikim Simfonijskim orkestrom Banjalučke filharmonije će dirigovati poznata dirigentkinja iz Srbije, Vesna Šouc. Sviraćemo najljepšu prazničnu umjetničku muziku – kazao je Otašević.

Violinistkinja Lidija Bojinović novogodišnji koncert doživljava kao veliku čast i izazov, ali i najljepšu priliku koja se ne propušta.

– Ovo će biti moje prvo predstavljanje kao soliste ispred punog simfonijskog sastava orkestra i trema postoji, ali me motiviše da dam sve od sebe i da sa orkestrom i publikom podijelim najljepše emocije, te da publici u sali i gledaocima pored TV ekrana širom RS zajedno sa kolegama na sceni poželim najljepše novogodišnje želje – naglasila je Bojinovićeva.

(Glas Srpske)

DAVIDOV OTAC NA TRGU KRAJINE: Procvjetale su, sine, one dvije dunje

Još jedno mirno okupljanje građana “Pravda za Davida” održano je večeras je na Trgu Krajine u Banjaluci. “Dragi moj sine, dušo moja, dragi naš Davide, dušo naša…Procvjetale su one dvije dunje, sine, što smo ih zasadili” ovim riječim svoje obraćanje započeo je Davidov otac, Davor Dragičević. Prošlo je mjesec dana od pronalaska tijela Davida Dragičevića.

HIDROELEKTRANA POSTAJE MUZEJ Od ruševine u Trapistima prave turističku atrakciju

Devastirani objekat stare Hidroelektrane „Delibašino selo“ uskoro postaje Tehnički muzej energetike. O pretvaranju u muzej priča se unazad nekoliko godina, a sada je konačno došao red da se iskoristi potencijal jednog od najljepših naselja kada je priroda u pitanju. Potvrdili su nam ovo  u „Elektrokrajini“ te naglasili da su nakon dugih najava, konačno dobili dozvolu

ZBOG POKUŠAJA UBISTVA Tužilaštvo traži strožu kaznu za Markovića, odbrana ponavljanje suđenja

Slobodan Marković (58) iz Banjaluke, koji je osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanke Biljane Keserović (54), po mišljenju Tužilaštva, zaslužuje strožu kaznu, dok njegova odbrana traži ukidanje te presude i ponavljanje suđenja. U Vrhovnom sudu RS tužilac Branko Mitrović ocijenio je da je izrečena kazna minimalna te da nije adekvatna. “Činjenično stanje

BANSKI DVOR Kulturni program u čast ruske delegacije

U Banskom dvoru je počeo kulturni program u čast današnje posjete delegacije Savjeta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Republici Srpskoj. Program u Banskom dvoru organizovao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Ruska delegacija, koju predvodi predsjednik ruskog Savjeta Federacije Valentina Matvijenko doputovala je danas u Banjaluku, gdje je razgovarala sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i

11. PO REDU U subotu “Veče Petrovčana”

Zavičajno udruženje Petrovac organizuje 11. po redu “Veče Petrovčana” u Banjaluci, koje će biti održano u subotu, 28. aprila, u restoranu “Aquana”, s početkom u 19 časova.

BORAC: Da nas “Borik” sutra nosi!

Borac m:tel i Vogošća su remizirali u prvom meču četvrtfinala Kupa BiH (25:25), a sutra je revanš meč u kojem Borac traži priliku da ove sezone doda još jedan trofej.