Vijesti 28.12.2018.

NOVOGODIŠNJI PRIJEM Banja Luka ima optimalne uslove za razvoj

ČITANJE: 3 minute

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, priredili su sinoć u Banskom dvoru tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike javnog živora našeg grada.

Čestitajući svima nastupajuću 2019. godinu, uz mnogo lijepih želja, Radojičić je poručio da je godina na izmaku, za naš grad, bila bogata, ali istovremeno i burna. On je podsjetio da su realizovani brojni projekti u gradu, a da smo sa međunarodne scene, ove godine, donijeli pet nagrada u naš grad.

– Svjetsku bronzanu nagradu za inovativan projekat nove gradske toplane, nagradu za najbržu urbanu transformaciju u saobraćaju tokom jedne godine, nagradu Ujedinjenih nacija za projekat zdravog starenja posvećen ljudima treće životne dobi, nosimo titulu evropski grad sporta i nagradu na Salonu urbanizma Srbije za projekat arboretuma. Ušli smo u finale takmičenja za titulu Evropska prestonica kulture 2024. što je takođe ogroman uspjeh – rekao je gradonačelnik.

On je dodao da gradska administracija nastoji da radi strateški i dugoročno.

– Juče je usvojena strategija razvoja grada za narednih 10 godina, koja Banju Luku predstavlja kao moderan evropski grad i regionalni centar. Takođe, usvojili smo strategiju kulture za naredni desetogodišnji period, plan kapitalnih investicija, te srednjoročne planove u sportu i saobraćaju, a radimo prvi akcioni plan “zelenog grada”. Zajedno sa usvojenim smjernicama urbanističkog plana, koji se još nalazi u procesu javne nabavke, Banja Luka će imati sistematičnu bazu za dugoročan ekonomski razvoj – naglasio je Radojičić.

On je naveo i neke parametre koji ohrabruju i daju nadu da mogu biti osnova za dalji napredak.

– Ove godine je bilo mnogo kapitalnih projekata koji su rađeni u našem gradu. Drago mi je čuti da su sve zdrave kompanije u Banjoj Luci bilježile rast, da je povećan broj zapsolenih i da je povećana proizvodnja. U jednom momentu imali smo 58 aktivnih gradilišta u gradu. Sektor usluga u gradu je rastao u rasponu od 4 do 15 odsto – obrazložio je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da je tokom ove godine objedinjen klinički centar na Paprikovcu, izgrađen autoput Banja Luka – Doboj, da je u toku izgradnja velikog regionalnog šoping centra i drugo.

– Više od 30 miliona maraka je uloženo u rješavanje problema građana odnosno u kapitalne investicije. Poslije 30 godina je spojen Istočni tranzit, poslije četiri decenije pred završetkom smo sportske dvorane, nakon deset godina završena je fabrika vode Crno vrelo. Gradi se novi Zeleni most, a iduće godine planiramo još jedan. Tu je 19 vodovoda, dvadesetak škola, dva nova vrtića, tri staze – podsjetio je prisutne zvanice Radojičić na ono što je rađeno u Banjoj Luci u zadnjih 365 dana.

Govoreći o planovima za narednu godinu, gradonačelnik Igor Radojičić je izrazio nadu da će u 2019. biti više posla i projekata, da će se nastojati da se savakom našem sugrađaninu riješi problem koji ima.

– Da i onima kojima je potrebna tuđa njega i pomoć priđemo bliže da budu ravnopravan dio društva, da im kažemo da su korisni. Vjerujem da Banja Luka ima optimalnu šansu za razvoj ako je ne sruše neki drugi, ako ne bude zlih ljudi. Želim svima da vam 2019. donese uspjeh i napredak, da se glavni grad razvija na ponos cijele Republike Srpske, jer želimo ugodan život i lijepo uređen grad – zaključio je Radojičić.