Vijesti 04.06.2019.

NOVOSADSKI STUDENTI POSJETILI “EKO TOPLANE” Svi bi trebalo da krenu putem Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Studenti Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada u sklopu praktične nastave posjetili su danas preduzeće “Eko-toplane” Banjaluka gdje su imali priliku vidjeti, a od stručnog osoblja i saznati, kako funkcioniše moderan sistem daljinskog grijanja zasnovan na čistoj energiji.

Aleksandar Anđelković, šef Katedre za toplotnu tehniku u ovoj obrazovnoj ustanovi, kazao je kako studenti na reprezentativnom primjeru mogu da vide kako se na ekološki način može snabdijevati određeno područje.

“Što se tiče mene i studenata, izuzetno smo zadovoljni, pogotovo podatkom da je u toku prethodne grejne sezone biomasa kao energent bila zastupljena 98 odsto. To je primer koji se ne može pronaći ni u svetskim razmerama. Mi u Srbiji ovakve primere nemamo pa nam je bila ideja da ih pokažemo našim studentima”, kazao je Anđelković.

Poručio je kako na fakultetu u Novom Sadu studira veliki broj studenata iz Republike Srpske koji u budućnosti mogu biti nosioci ovakvih ili sličnih projekata.

Aleksandar Petrović, student na smjeru energetika i procesna tehnika, takođe je bio prezadovoljan onim što je vidio.

“Jako mi se sviđa toplana zato što je modernizovana i ima veliki stepen automatizacije. Imali smo priliku da naučimo mnogo novih stvari kada je funkcionisanje ovakvih sistema u pitanju”, rekao je on.

Njegovom kolegi Milošu Nestoroviću se svidjelo to što toplana kao energent koristi čistu zelenu energiju.

“Na svakom koraku možemo vidjeti efekte globalnog zagađivanja.  Mislim da je ovo prava stvar i da treba težiti tome i nastaviti u tom pravcu”, ocijenio je on.

Podsjećamo, izgradnjom “Eko-toplana” završena je prva i najvažnija faza rješenja problema daljinskog grijanja u Banjaluci, jer je obezbijeđen stabilan i ekološki prihvatljiv izvor toplotne energije, a što se i praktično dokazalo u ovoj sezoni grijanja.

Kako bi bio obezbijeđen potpuni komfor, odnosno potreban nivo kvaliteta grijanja svim korisnicima, potrebno je izvršiti rekonstrukciju distributivne mreže koja je stara 45 godina i u jako je lošem stanju. Prvi koraci po tom pitanju su već napravljeni nedavnim snimanjem vrelovodne mreže specijalnim dronom.

(Nezavisne)