Vijesti 28.11.2017.

“Novosti”: Obavještajne službe kreću u napad na Beograd i Banjaluku

ČITANJE: 2 minute

Zapadni centri naložili su obavještajnim službama iz regiona da pojačaju djelovanje protiv interesa Srbije, a u središtu nove antisrpske obavještajne ofanzive biće podrivanje Republike Srpske, pišu “Večernje novosti” i tvrde da Beograd ima pripremljen odgovor na svaku verziju potencijalnih udara.

Isti izvor navodi da je dogovor o mekoj ofanzivi na Srbiju postignut na nedavnom sastanku u Podgorici, kojem su, osim domaćina iz američke tajne službe CIA, prisustvovali i šefovi hrvatske službe SOA, albanske ŠIK, makedonske UBK, a zadatke je dobila i kosovska KIA, kao i Obavještajno-bezbjednosna agencija iz BiH, te crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Na ovom skupu, piše list, Srbija je označena kao opasna ruska baza na Balkanu.

Ove informacije su, prema saznanjima “Večernjih novosti”, sastavni dio politike novog zagrijavanja nikada ohlađenih odnosa u regionu.

“U ovom paketu su i akcije o ilegalnoj vojnoj obuci mladih Bošnjaka u režiji Bakira Izetbegovića i ratnih komandanata iz redova SDA, ali i naoružavanje Hrvatske i njena antisrpska retorika”, piše beogradski list.

Prema istom izvoru, važne karike ovog specijalnog rata su ulazak Crne Gore u NATO, nastojanje da se formira takozvana vojska Kosova, a Makedonija preuredi na proalbanskim osnovama.

Vojni analitičar Ljuban Karan rekao je za “Večernje novosti” da je izazivanje unutrašnje nestabilnosti i nereda najjače oružje na koje zapadni stratezi računaju, te da će kritičan trenutak biti kada SAD i NATO shvate da ne mogu da uspostave kontrolu nad Srbijom.

“Opasnost je u tome što viša faza može da sklizne u oružanu agresiju”, rekao je Karan, navodeći da terorističke akcije protiv Srbije nije teško podstaći, s obzirom na to da postoje dobro obučeni teroristi u okruženju, što je slučaj sa grupama pod kontrolom bošnjačkog rukovodstva u BiH, kao i prištinske vlasti na Kosovu, svi pod kapom Zapada.

(Srna)