Magazin 29.11.2015.

Novu odjeću ne oblačiti bez prethodnog pranja!

ČITANJE: 1 minuta
pranje odjece
Puno je važnije prije nošenja oprati novu odjeću nego onu korištenu.

To se odnosi i na posteljinu, peškire i sve ostalo što dolazi u dodir s kožom, a perivo je. Dermatolozi kažu kako bi je čak bilo dobro oprati dva puta jer vrlo lako može sadržavati formaldehid. Proizvođači upotrebljavaju ovu opasnu hemikaliju, koji se inače koriste i za čuvanje mrtvaca ili dijelova njihovih tijela, kako bi spriječili gužvanje materijala i pojavu plijesni.

Iako količina formaldehida ne bi smjela prelaziti neke zakonske granice, na tržištu se ipak nalazi odjeća u kojoj je ta količina daleko premašena. Pojava ove hemikalije nije rezervisana samo za jeftinije robne marke, već i one skuplje. Ova hemikalija uzrokuje mnoge zdravstvene probleme, primjerice, pojavu alergija, nekih kožnih bolesti, oslabljenog imuniteta, raka itd, piše Country Living.

Formaldehid ima antibakterijska svojstva pa ima široku primjenu u dezinfekciji, npr. u raznim tvorničkim pogonima, a navodno se upotrebljava i kod proizvodnje pastila za dezinfekciju grla i usta. Koristi se i za štavljenje kože, u industriji papira, u proizvodnji boja, igračaka itd. Osim formaldehida u odjeći i ostalim tkaninama ima i drugih hemikalija koje se koriste tokom proizvodnje.

Greenpeace organizacija napravila je lani analizu dječje odjeće i obuće vrlo poznatih i skupih svjetskih brendova. Uzeli su 27 uzoraka i poslali na analizu. U 16 njih pronašli su opasne hemikalije, čak i otrovne, koje narušavaju hormonalnu ravnotežu u tijelu i uzrokuju druge zdravstvene probleme. Nakon njihovih upozorenja neki proizvođači počeli su reducirati upotrebu hemikalija. Kažu kako su mnoge od tih kemikalija široko rasprostranjene u našem okruženju, piše Greenpeace.

(NN)