Politika 15.10.2022.

NP RS pita: “Ko je i kada krunisao Jelenu Trivić za kandidata opozicije?”

ČITANJE: 4 minute

Juče smo saznali, iz medijskih sadržaja, neke od rezultata kontrolnog brojanja u Bjeljini. Vidjeli smo veliku nepravilnost na biračkom mjestu Zagoni 2 (029B169). Uvidom kontrolnog brojanja konstatovano je da su u vreći neka 243 prazna listića, koji ne pripadaju listićima u izbornom procesu. Predsjednik biračkog odbora, koliko smo pročitali u medijskim sadržajima, na tom biračkom mestu je član SNSD-a. Pritom, na tom biračkom mestu gospođa Jelena Trivić ima 161 glas, a Milorad Dodik 154 glasa, navodi predsjednik stranke Naša priča RS Zoran Kalinić.

Dva kandidata imaju po 3 glasa, njih 6 po jedan glas i ostali nijedan glas. Mediji naklonjeni gospođi Trivić su brže bolje sami konstatovali da je ona i pored malverzacija dobila 161 glas kao kandidat opozicije?! Ovde se postavlja više zanimljivih pitanja:  Sličnu situaciju smo vidjeli i u selu Кrajišnik kada je gospođa Trivić indirektno, apostrofirajući javno moje ime, optužila moju malenkost, a mediji naklonjeni njoj me prozvali nekom “Milokradovom ekipom”, samo zato što je predsednik komisije bio član SNSD-a i greškom upisao njene glasove meni, jer se moje ime nalazilo iznad njenog imena na listi. Nezaboravimo da je čovjek u Кrajišniku sam priznao grešku zbog umora, a meni prikačena etiketa osobe koja pripada nekoj “Miloradovoj ekipi”, istakao je Kalinić.

Sada bi, po istom pricipu, ja trebao to isto da kažem za gospođu Trivić, da ona pripada nekoj “Milokradovoj ekipi” jer je na biračkom mjestu, gde je utvrđena velika nepravilnost, imala najviše glasova, a predsednik komisije je bio član SNSD-a?! Ne! Ja nisam takav čovek! Nikada nikog neću a priori optužiti, za bilo šta, jer sam ja ozbiljan čovek i ne žongliram jeftinim marketinškim potezima. Ozbiljni ljudi, koji poštuju pravne norme, ne posežu za neutemeljenim optužbama! 2. Drugo pitanje koje se postavlja, odakle pravo bilo kome da, u medijskim sadržajima, navode narod na zaključak da su na pomenutom biračkom mjestu u Bjeljini, malverzacije vršene na štetu glasova baš gospođe Jelene Trivić, a ne na štetu nekog drugog kandidata?! Da su htjeli da izvedu malverzaciju sa njenim glasvima, zar ne bi bilo logično da nema najveći broj glasova na tom biračkom mestu, ali mi to ne možemo da tvrdimo, bez opsežne istrage koju treba da sprovede isključivo tužilaštvo, te iz tog razloga novinari treba da vode računa da u svojim tekstovima ne vrše diskriminaciju ostalih kandidata, da ne donose zaključke o izbornom procesu prije bilo kakve istrage i konačne odluke nadležnih organa, navodi Zoran Kalinić.

Zašto se gospođa Jelena Trivić pominje u svim medijskim sadržajima kao kandidat opozicije?! Da li njena stranka, odnosno koalicija koju predstavlja, ima sporazume sa svim opozicionim strankama da ih ona predstavlja kao kandidat za predsjednika R. Srpske?! Nema! Opoziciona stranka NP RS nije potpisala sporazum ni sa jednom strankom o bilo kakvoj saradnji ili koaliciji, jer imamo dijametralno suprotan program u odnosu na sve stranke u Narodnoj skupštini. Da li uopšte koalicija stranke gospođe Trivić može da se nazove opozicioonom?! Ne može. Evo i zašto: U Narodnoj skupštini svi poslanici čine zakonodavnu vlast. Кada se, poslije izbora, održi prva konstitutivna sjednica Narodne skupštine, svi poslanici verifikuju mandate, svojeručno potpišu i time daju legitimitet izbornom procesu. U Narodnoj skupštini, oni poslanici koji imaju većinu dobijaju i mogućnost da izglasaju i izvršnu vlast, odnosno vladu, jer su u većini – naravno, ističe Kalinić.

Dalje  navodi da ostali poslanici, koji ne pripadaju većinskoj grupi u Narodnoj skupštini, nisu  opozicija, jer su verifikacijom mandata pomogli da se konstituiše zakonodavna vlast.

Oni su samo manjina u Narodnoj skupštini koja zauzvrat, dobija finansisjku naknadu iz budžeta po poslaniku, na mjesečnom nivou, kao i mogućnost da progovore koju riječ tokom rasprave o pojedinim zakonskim predlozima. U suštini, ta poslanička manjina je konstitutivni dio zakonodavne vlasti, a ne i prava opozicija. Zato se prva sjednica u Narodnoj skupštini i naziva konstitutivnom, jer se konstituiše zakonodavna vlast, jedna od tri grane vlasti, tvrde u ovoj partiji, kategoričan je Kalinić.

Ukoliko ta manjina ne bi pristala da verifikuje poslaničke mandate poslije izbora, zbog mnogobrojnih nepravilnosti tokom izbornog procesa, ne bi mogla ni da se konstituiše zakonodavna vlast većine. Dakle, oni su uzajamno povezani verifikacijom poslaničkih mandata. Prava opozicija se nalazi izvan Narodne skupštine, a ne u Narodnoj skupštini! Prava opozicija nije verifikovala poslaničke mandate i nije dala legitimitet i legalitet onima kojima je dala poslanička manjina unutar Narodne skupštine. Prava opozcija ne čini konstitutivno zakonodavnu vlast! Sledstveno, kako onda može gospođa Jelena Trivić da bude proglašena od strane nekih novinara za kandidata opozicije (stranaka koje su izvan Narodne skupštine) ako su njena stranka, kao i stranke koje ona predstavlja u koaliciji, konstitutivno dale u Narodnoj skupštini legitimitet i legalitet vladajućoj većini, u više prethodnih izbornih ciklusa, dok su istovremeno optuživali, precizira Kalinić.

Z.M