Magazin 16.11.2016.

NP RS počinje rad na novoj predstavi: Zoološka priča o usamljenosti i izolaciji

ČITANJE: 1 minuta

Probe za predstavu “Zoološka priča” Edvarda Olbija u režiji Nikole Kolje Pejakovića počeće 22. novembra u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Riječ je o komadu koji govori o problemima ljudske izolacije, usamljenosti, klasne raslojenosti…

Umjetnički direktor nacionalnog teatra Aleksandar Stojković podsjeća da “Zoološku priču” studenti glume često koriste na svojim vježbama.

– Međutim, ona će Kolji poslužiti samo kao siže i motiv za priču, a biće potpuno drugačija. To je zapravo jedna nova adaptacija. Ideja je jako dobra i sa nestrpljenjem iščekujemo da počnu probe – kaže Stojković, koji igra u predstavi zajedno sa Željkom Stjepanovićem.

Pejaković radi i muziku, za scenografiju je zadužena Dragana Purković-Macan, za kostime Ivana Jovanović, a asistent reditelja je Dragana Đedović.

– Svaki rad sa Koljom je veliki izazov. Premijeru smo planirali za kraj decembra, a moguće je čak da bude 31. decembra – najavio je Stojković prvo izvođenje komada koji će biti na repertoaru Male scene “Petar Kočić. Glumačka ekipa predstave “Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima” Petera Handkea u režiji Mladena Materića još je puna utisaka sa turneje u Francuskoj, gdje su dobili pozitivne kritike, burne aplauze i ovacije.

– Zadovoljstvo je dočekati ekipu koja je 12 dana boravila u Francuskoj i na najbolji način predstavila pozorišno stvaralaštvo Srpske. Nadam se da ćemo na osnovu ovih iskustava ljestvicu u Narodnom pozorištu podići na viši nivo i da ćemo se približiti Francuskoj u oblasti kulture – kazao je direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković.

(Glas Srpske)