NPRS OBILJEŽAVA 90 GODINA RADA Proslavu otvara premijera predstave o Jovanu Dučiću

narodno-pozoriste-rs

Akademija, monografija, sedam premjera te posebno izdanje Tetar festa „Petar Kočić“ samo su dio sadržaja kojim će se ove godine obilježiti 90 godina rada i postojanja nacionalnog teatra u Banjaluci. 

Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković je rekao da je pred njima velika obaveza i zadatak te da će ovogodišnje aktivnosti NPRS biti u duhu jubileja kojeg proslavljaju.

– U ovoj godini imamo u planu sedam pozorišnih premijera, a prva je planirana za 30. januar. Ta predstava će biti posvećena životu i radu Jovana Dučića u režiji Juga Radivojevića a pisac scenarija je Spasoje Ž. Marković – kazao je Novaković.

Dodao je da je u pripremi i akademija koja će biti deo obilježavanja ovog značajnog jubileja.

– Radimo na izdavačkoj djelatnosti gdje imamo u planu da da izdamo četiri naslova koji će biti vezani za razvoj i istorijat pozorišta te uopšte pozorišne misli. Planirali smo organizaciju i jednog naučnog skupa sa temom ‘Kuda ide savremeno pozorište’ – naveo je on.

Naglasio je da će i Tetar fest imati poseban program.

– Pokušaćemo dovesti najznačajnije predstave iz regiona, osim toga obogatićemo prateće sadržaje kao što je okrugli sto, prezentacije i promocije ali ćemo sav taj dio prilagoditi devetoj deceniji našeg rada i za trajanje pozorišne misli – kazao je Novaković.

Dodao je da osim gore navedenih događaja na objektu NPRS treba riješiti određena infrastrukturna pitanja koja nisu umjetnost, a koja su pretpostavka za normalno funkcionisanje institucije kulture.

– Tu je prije svega vizuleni idnetitet sada već renovirane zgrade Narodnog pozorišta RS. Osvjetlićemo zgradu NPRS kako bi u nizu zgrada od Gradske uprave i Banskog dvora imali sličan vizuleni identitet. U planu je i inovacija koja će omogućiti autonomno grijanje i ventilaciju samog pozorišta i to kroz ugradnju solarnih panela. Tu moramo neke stvari prilagoditi da ne narušimo vizuelni identite ni ove ni okolnih objekata. Trenutno se dogovaramo kako to da izvedemo, a cilj je da iz tog izvora imamo grijanje i hlađenje i da pozorište ima energetski održivu zgradu – naveo je Novaković.

Ansambl NPRS ima 27 stalno zaposlenih glumaca i glumica uz još dodatnih 20 koji se s vremena na vrijeme angažuju. Glumac NPRS Aleksandar Stojković, koji je dio nacionalnog teatra već 20 godina, naglasio je da je privilegija što može biti dio njenog rada, a to se kako kaže “ničim ne može ni platiti, ni iskazati”.

– Odmah po završetku Akademije sam došao u NPRS. Nekako je taj prelaz je išao svojim tokom i nisam ni bio svjestan značaj toga. Sada kada je određeno vrijeme prošlo, kada su došle nove školovane mlade snage i talentovani glumci sa Akademije u Banjaluci onda sam postao svjestan da imam privilegiju što sam ovdje i što se bavim poslom za koji sam se školovao i koji sam odabrao kao svoj poziv – kazao je Stojković.

Novaković: Vijek rada bi mogli proslaviti u velikoj dvorani

Nenad Novaković je rekao da podržava planove Grada Banjaluka za izgradnju multifunkcionalne koncertno  kongresne  dvorane.

– Radi se o jednom velikom objektu koji bi imao prostor koji bi nama omogućio da primimo veliki broj posjetilaca naročito kada organizujemo Teatar fest. U svakom slučaju bilo bi dobro da na primjer 100 godina rada ovog pozorišta proslavimo u novoj velikoj dvorani u Banjaluci – rekao je Novaković.

(Srpskainfo)

OD KOMUNISTE DO „KOMITE“: Posljednja godina vladavine Mila Đukanovića?

Kada jedan čovjek, Milo Đukanović, provede 30 godina krećući se u trouglu funkcija predsjednika i premijera Crne Gore, te lidera Demokratske partije socijalista, nema tu mnogo posla za politologe i sociologe. U aktuelnoj fazi, kada je višedecenijski gospodar „Montenegra“ suočen sa najozbiljnijim protestima od početka njegove vladavine, najpozvaniji da ocijene stanje u kojem se on

Servisne informacije za 23. februar

Servisne informacije za nedjelju, 23. februar 2020. godine: Policijska uprava: Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična djela. Javni red i mir je narušen dva puta, dogodile su se tri saobraćajne nezgode, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,