Magazin 22.01.2016.

NPRS: Počele pripreme na predstavi Marka Misirače “Sinovi umiru prvi”

ČITANJE: 2 minute
marko misiraca pozoriste
Narodno pozorište Republike Srpske počelo je sa pripremama za novu predstavu reditelja Marka Misirače “Sinovi umiru prvi”, čija se premijera očekuje početkom marta.

Scenograf na predstavi je Dragana Purković Macan, a kostimograf Jelena Vidović.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković rekao je da će publika imati priliku vidjeti predstavu čija se radnja dešava u okolini Banjaluke.

-Riječ je o ljudima koji su preživjeli traume u ratu i koji traže svoje nestale, ali je sve prožeto humorom, koji je karakterističan za naš narod i predstavlja odbrambeni mehanizam u teškim vremenima – rekao je Stojković Srni.

On je naveo da je tema predstave, u kojoj će igrati 13 glumaca, jedna od onih koja se tiče naših ljudi, protkana crnim humorom, te veoma zanimljiva za pozorišnu scenu.

Podsjetivši da u Narodnom pozorištu Srpske traje akcija u toku koje se uz donesenu ulaznicu bioskopa, ili bilo kojeg banjalučkog pozorišta, može ostvariti popust od 30 odsto na sve predstave, Stojković je ocijenio da ova krovna pozorišna institucija treba da sarađuje sa svim drugim pozorišnim kućama.

-Treba da ostvarimo dobru komunikaciju sa publikom, koja će rado dolaziti na naše predstave u velikom broju, te vidjeti prave vrijednosti i bar za trenutak se odvojiti od nekulture i kiča, koja nas zapljuskuje sa svih strana- poručio je Stojković.

On je ocijenio da je dobar odziv publike na predstavama Narodnog pozorišta Srpske, te da bi publika trebala malo više izraziti interesovanje za sve pozorišne žanrove, a ne forsirati samo jedan.

-Obično svi na blagajni prije kupovine karata prvo pitaju da li je drama ili komedija, jer pritisnuti svojim problemima, ne žele ih proživljavati i u pozorištu- kaže Stojković.

Međutim, istakao je on, publici se ne smije previše podilaziti.

-Tu smo da ih i školujemo, tako što će na našoj sceni vidjeti i neke svjetske klasike, koji su takođe vrijedni da se pogledaju, jer obrađuju bitne životne teme- rekao je Stojković.

On je poručio da je dobra predstava dobra bez obzira na njen žanr, te da publika treba da gleda što više predstava.

(NN)