Politika 10.02.2016.

NS RS: Bošnjaci ponovo prijete ocjenom ustavnosti

ČITANJE: 1 minuta
SKUPSTINA
Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Glamočak ocijenio da je u Prijedlogu zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala “svjesno izbjegnuto” definisanje pojma organizovanog kriminala i kakve elemente ima.

– U navedenom Prijedlogu zakona to je svjesno izbjegnuto. Cilj ovog zakona nije borba protiv kriminala i korupcije, nego ukidanje Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, koje nije dalo rezultate- rekao je Glamočak u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo tvrdi da Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala ima mnogo nejasnoća koje mogu biti zloupotrijebljenje.

Bundalo smatra da navedeni Prijedlog zakona može narušiti održivost Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku, te da zbog toga mora biti povučen iz skupštinske procedure.

– Naziv ovog zakona ne odražava njegovu suštinu, što je nedopustivo. Predloženi zakon može biti samo zakon o suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije i drugih posebno teških krivičnih djela- rekao je Bundalo.

Poslanik koalicije Domovina u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedim Čivić najavio je da će, ukoliko navedeni zakon bude usvojen u predloženom tekstu, zatražiti ocjenu ustavnosti i zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

– Ovakvim prijedlogom stvara se prostor za zloupotrebe zakonskih rješenja, jer je moguć politički progon neistomišljenika- rekao je Čivić.

(Agencije)

Oznake: Perica Bundalo