Politika 18.02.2016.

NS RS: Potreban zakon o genetičkim resursima

ČITANJE: 1 minuta
SKUPSTINA
Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je izvještaj o realizaciji programa očuvanja biljnih genetičkih resursa od 2012. do 2014. godine, u kojem se zaključuje da je u Republici Srpskoj potrebno donijeti zakon o genetičkim resursima.

Zakon o genetičkim resursima potreban je radi uređenja procedura i odobrenja za pristup genetičkim resursima i ostvarenja prava na fer i ravnopravnu raspodjelu dobiti koja proističe iz korištenja genetičkih resursa, te zaštite prava malih proizvođača na lokalnim tržištima, navodi se u ovom izvještaju.

Aktivnosti na očuvanju genetičkih resursa u cilju njihovog održivog korišćenja potrebno je proširiti na sve genetičke resurse i poljoprivredu, a potrebno je povećati i izdvajanja za sufinansiranje genetičkih resursa, dodaje se u ovom izvještaju.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić založio se za donošenje zakona o genetičkim resursima u Republici Srpskoj.

-Potreban je popis genetičkih resursa Republike Srpske i zakon kojim ćemo čuvati naše genetičke resurse- istakao je Stevandić.

Poslanik SDS-a Davor Šešić smatra da Republici Srpskoj nije potreban Institut za genetičke resurse, ako se ima u vidu činjenica da Republika Srpska ima dva poljoprivredna fakulteta i Poljoprivredni institut u Banjaluci.

Narodna skupština razmotrila je izvještaj o realizaciji programa očuvanja biljnih genetičkih resursa od 2012. do 2014. godine.

(Agencije)