Politika 17.02.2016.

NS RS: Stevandić- Drugi kanal RTRS-a pozitivna odredba

ČITANJE: 1 minuta
rtrs
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da se jedna od pozitivnih odredaba Nacrta izmjena i dopuna Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS) odnosi na uspostavljanje drugog programa kojim će biti omogućen direktan televizijski prenos skupštinskog zasjedanja.

Tokom skupštinske rasprave Stevandić je rekao da je ova odredba, kao i odredba o programskom sadržaju RTRS-a, nastala kao rezultat prošlogodišnje rasprave o izvještaju o poslovanju i programu rada ove medijske kuće.

On je rekao da Zakon o BHT-u predviđa uspostavljanje tri nacionalna emitera, ističući da se postavlja pitanje zbog čega se ide na uduplavanje emitera jer u BHT-u već postoje tri nacionalna studija – u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru.

Stevandić je rekao da na RTRS-u, za razliku od mnogih televizija i portala, nema govora mržnje i poziva na ubistvo političkih neistomišljenika.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak tvrdi da je “RTRS od javnog servisa postao stranački servis”.

On je posebno ukazo na član 7 Zakona o RTRS-u kojim je definisano da je osnovni zadatak ove medijske kuće da plasmanom raznovrsnih i vjerodostojnih informacija, istinito informiše javnost o političkim, privrednim, socijalnim, zdravstvenim, obrazovnim i naučnim, ekološkim, sportskim i drugim događajima.

Glamočak je ukazao i na član 8 Zakona o RTRS-u kojim je RTRS samostalna u obavljanju djelatonosti, te ima uredničku nezavisnost i institucionalnu autonomiju.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske razmotren je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o RTRS-u.

(Agencije)