Politika 17.02.2016.

NS RS: Vodoprivredne sisteme razvijati kao integralne

ČITANJE: 1 minuta
skupstina
Vodoprivredne sisteme potrebno je razvijati isključivo kao integralne, kojima se istovremeno rješavaju problemi uređenja vodnih režima, korišćenja i zaštite voda, navodi se u Prijedlogu strategije integralnog upravljanja vodama od 2015. do 2024. godine.

U strategiji se ističe da integralnost podrazumijeva da su sistemi skladno uklopljeni u ekološko, socijalno i drugo okruženje.

– Projekti u oblasti voda su najefikasniji razvojni projekti jedne zemlje, te ih treba tako i tretirati u svim fazama planiranja, a posebno sa stanovišta načina njihove realizacije i vlasništva nad tim sistemima- naglašava se u strategiji koju je razmotrila Narodna skupština Republike Srpske.

Postupni prelazak na tehnologije koje su znatno racionalnije sa stanovišta utroška vode i drugih resursa, uz obaveznu recirkulaciju i višekratno korišćenje mora se smanjivati specifični utrošak vode u svim sferama potrošnje.

U Strategiji se predviđa obavezno sprovođenje dosljedne zaštite sadašnjih i budućih izvorišta visoko kvalitetne vode.

-Potrebno je iskoristiti velike mogućnosti koje pružaju rijeke i drugi vodotoci koji protiču kroz naselja da se na najskladniji način, mjerama urbane regulacije, uklope u urbanu matricu grada, da bi se na taj način oplemenio prostor naselja- navodi se u Prijedlogu strategije integralnog upravljanja vodama od 2015. do 2024. godine.

(Agencije)