Politika 11.02.2016.

NS RS Kelečević: Zakon o lokalnoj samoupravi rješava veći broj nedoumica

ČITANJE: 1 minuta
skupstina
Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Snježana Kelečević izjavila je da se odredbama Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi rješava veći broj nedoumica koje se sada javljaju u praksi i sprečava blokada rada lokalne zajednce.

Kelečevićeva je tokom rasprave u Narodnoj skupštini Srpske rekla da ovaj akt ima značajna unapređenja u odnosu na postojeća zakonska rješenja, te je kao primjer navela definisanje načina primopredaje dužnosti i uvođenje izabranog odbornika u dužnosti.

Ona smatra da bi u zakonu trebalo odrediti i druge parametre za dobijanje statusa grada, kao što je privredna razvijenost, a ne da to samo bude broj stanovnika.

Poslanik PDP-a Milan Švraka smatra da bi trebalo razmisliti o broju stanovnika koji žive na području lokalne zajednice da bi dobila status grada.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da je precizno definisana prekogranična saradnja lokalnih zajednica i da je zbog toga nepotreban član koji određuje da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave daje mišljenje o tome.

Poslanik SDS-a Nikola Gavrić rekao je da ovim aktom nisu dati odgovori koje je “nametnuo život” jer nije cjelovito osmišljen koncept za lokalnu samoupravu.

Poslanik Koalicije “Domovina” Mihnet Okić rekao je da prilikom određivanja nacionalne zaspuljenosti u jedinici lokalne samouprave treba da budu primijenjeni rezultati popisa iz 1991. godine, a ne iz posljednjeg popisa čiji rezultati još nisu objavljeni i ne zna se kada će biti.

On je podržao navode iz diskusija određenog broja poslanika prema kojima mjesna zajednica treba imati status pravnog lica.

(Agencije)