Politika 16.02.2016.

NSRS: Cilj zakona o službenicima- efikasnost

ČITANJE: 2 minute
SKUPSTINA
Cilj Nacrta zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave, o kojem danas raspravlja Narodna skupština, jeste da izvorni i preneseni poslovi budu obavljani na efikasan i funkcionalan način, stručno i politički neutralno.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić istakla je da se navedenim zakonom uređuju prava i dužnosti iz radnog odnosa službenika i namještenika zaposlenih u organima jedinice lokalne samouprave.

-Prava i dužnosti iz radnog odnosa funkcionera u organima jedinice lokalne samouprave uređuju se posebnim zakonom, osim ako nešto nije definisano navedenim zakonom- rekla je Rešićeva, obrazlažući zakonska rješenja.

Ona je navela da se navedenim zakonom uređuju razlozi za postojanje nespojivosti i sukoba interesa prilikom obavljanja poslova u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi.

-Utvrđuje se da službenik ima pravo na stalno zaposlenje, platu, napredovanje u službi, stručno usavršavanje i osposobljavanje, uslove rada koji mu neće ugroziti život, te informacije o planiranim radnim zadacima i utvrđenim ciljevima- dodala je Rešićeva.

Ona je napomenula da se zakonom utvrđuje da službenik ima pravo na zaštitu od uznemiravanja na radu, žalbu ili prigovor na odluke kojima se odlučuje o njegovim pravima i dužnostima, sindikalno organizovanje, štrajk, odmore i odsustva.

-Uređuje se mirovanje prava iz radnog odnosa službeniku za vrijeme obavljanja javne funkcije u državnom organu ili organizaciji, republičkom organu ili organizaciji, javnoj službi, sindikatu ili političkoj organizaciji- kaže Rešićeva.

Prema njenim riječima, službenik ja dužan da izvršava naloge neposrednog rukovodioca, da prihvati trajni ili privremeni premještaj, da kao tajnu čuva sve podatke koje sazna u obavljanju dužnosti, poštuje radno vrijeme kod poslodavca, te obavijesti neposrednog rukovodioca ako dođe do saznanja da je izvršena radnja korupcije.

Na zahtjev poslanika Slobodnog demokratskog srpskog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske data je polučasovna pauza da bi poslanici mogli prisustvovati komemoraciji generalu Zdravku Tolimiru.

Sjednica će biti nastavljena u 11.30 časova raspravom o navedenom zakonu.

(Agencije)