Vijesti 12.04.2016.

NSRS: Dvije godine uslov za polaganje pravosudnog ispita

ČITANJE: 1 minuta
skupstina
Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o pravosudnom ispitu kojim se kao uslov za polaganje pravosudnog ispita propisuje dvije godine radnog iskustva za lica koja su to iskustvo stekli na pravnim poslovima.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da se jedan od razloga za donošenje novog zakona odnosi na umanjenje novčane naknade koju kandidati obavezno uplaćuju kod polaganja ispita i čija je visina umjesto sadašnjih 1.000 KM propisana na 800 KM.

Kasipović je naveo da se veliki broj kandidata opredjeljuje za polaganje ispita pred komisijom Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravde Federacije BiH iz razloga koji su i predmet izmjena u ovom zakonu.

“Cilj donošenja novog zakona o pravosudnom ispitu u Srpskoj jeste kvalitetniji, efikasniji i ekonomičniji pristup pravosudnom ispitu”, zaključio je Kasipović.

Poslanik SNSD-a Dušica Savić pozdravila je izmjene koje predviđa Nacrt zakona i založila se da kandidati pravosudni ispit polažu pred komisijom Ministarstva pravde Republike srpske.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo zadovoljan je rješenjem kojim su izjednačeni uslovi za polaganje pravosudnog ispita, te smanjenjem novčane naknade za polaganje.

Šef poslaničke grupe NDP-a Krsto Jandrić rekao je da NDP pozdravlja donošenje ovog nacrta zakona, kao i da kandidati iz Republike Srpske pravosudni ispit polažu pred pravosudnim organima Srpske.

(Agencije)

Oznake: Perica Bundalo