Politika 06.04.2016.

NSRS Lukač: Jedan zakon kao bazični akt MUP-a

ČITANJE: 1 minuta
lukac
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je praksa pokazala da je neophodno da oblast organizacije, nadležnosti i rukovođenja u Ministarstvu, primjena policijskih ovlašćenja, prijem i prestanak radnog odnosa, kao i obaveze Ministarstva, budu sveobuhvatno i sistematski uređeni jednim zakonom koji će predstavljati bazični akt.

Lukač je rekao da se preciznije definišu policijska ovlašćenja, te uvode dva nova, i to protivdiverzioni pregled i prikupljanje obavještenja za lica za koja se vjeruje da mogu dati informacije o krivičnom djelu ili prekršaju, počiniocu ili drugim važnim okolnostima.

On je, predstavljajući na sjednici Narodne skupštine Prijedlog zakona o policiji i unutrašnjim poslovima po hitnom postupku, rekao da je cilj svega što efikasnije obavljanje poslova i zadataka iz nadležnosti Ministarstva.

“S ciljem što efikasnije kontrole javnosti rada Ministarstva propisuje se da kontrolu ostvaruje predsjednik Republike Srpske, Narodna skupština, odnosno Odbor za bezbjednost, Vlada, Ustavni sud, redovni sudovi i građani”, rekao je Lukač.

On je naveo da je Prijedlogom zakona o policiji i unutrašnjim poslovima uređena nadležnost, djelokrug i osnovi organizacije i rukovođenja u Ministarstvu, policijski i drugi unutrašnji poslovi iz nadležnosti Ministarstva.

Lukač je istakao da su uređena i prava i dužnosti iz radnih odnosa, obrada ličnih i zaštita tajnih podataka, policijska obuka, disciplinska odgovornost direktora i zamjenika direktora, stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih u Ministarstvu, kontrola i javnost rada Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je podsjetio da je ovaj zakon usvojen krajem decembra prošle godine, ali da ga je predsjednik Republike Srpske vratio na ponovno odlučivanje.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je polučasovna pauza na zahtjev Kluba poslanika PDP.

(Agencije)

Oznake: Dragan Lukač