Politika 11.05.2021.

NSRS odbacila Inckov zahjev, poručila mu da ne može biti nadređen Srpskoj

ČITANJE: 1 minuta

Narodna skupština Republike Srpske odbacuje zahtjev visokog predstavnika u BiH i daje podršku odlukama koje je donio Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine, navodi se u prijedlogu zaključaka koji su usaglasili poslanici vladajućih i opozicionih stranaka.

Ovi zaključci odnose se na pismo visokog predstavnika od 27. januara 2021. godine upućeno predsjedniku Narodne skupštine i klubovima poslanika, a u kojem je zatraženo poništavanje povelja dodijeljenih određenim licima, prenosi BL portal.

U prijedlogu zaključaka se navodi da je funkcija visokog predstavnika u BiH uvedena Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Republika Srpska, te da visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen Srpskoj.

Narodna skupština Srpske, prema prijedlogu zaključaka, odbacuje “bonska ovlaštenja” visokog predstavnika.

U zaključcima se konstatuje da je visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog djelovanja, koji je utvrđen Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, jer je nezakonito, protivustavno i bez ograničenja prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlaštenja, kršeći osnovna ljudska prava i međunarodne instrumente za njihovu zaštitu koristeći “bonska ovlaštenja”.

NSRS se izjašnjavala i o inicijativi za dijalog Srpske i FBiH o budućnosti BiH, tzv. “razdruživanju”, te o Inckovom pismu, javlja na društevnim mrežama izvještač N1, te dodaje da “većina opozicije nije glasala uopšte, uprkos tome sto su, kako Čubrilovic kaže, usaglasili zaključke o pismu visokog predstavnika”, uz zaključak da ih “nisu i potpisali, što je ilustrovano i fotografijama.

 

Ove zaključke usaglasili su svi poslanički klubovi, ali ih nisu potpisali PDP i SDS.

 

O predloženim zaključcima nije bilo poslaničke rasprave.

(SB)

Oznake: NSRS