NSRS: Opozicionari protiv zaduživanja za obilaznicu, pitaju gdje su milioni od akciza

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) protiv je zaduženja za izgradnju obilaznice na Koridoru 5-C, dok se istovremeno, kako kažu, ne zna gdje završavaju stotine miliona KM od akciza i putarina.

Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić kaže da jesu za infrastrukturnu izgradnju, ali traže da se vlast RS-a racionalnije odnosi prema sredstvima od akciza na gorivo.

– RS se za obilaznicu Doboj, na dionici Koridora 5-C, 16. jula zadužuje za 150 miliona eura, a mi pitamo šta se dešava s prihodima ’Autoputeva RS’ od akciza i putarine, od kojih se ubiru stotine miliona KM, dok istovremeno RS ima veoma lošu putnu mrežu – rekao je Stanić novinarima, nakon sjenice Kolegijuma Narodne skupštine RS-a.

Pita da li je moguće da se RS zadužuje baš za sve i jednu marku za izgradnju dionice Koridora 5-C, koji prolazi kroz taj bh. entitet.

I šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Budalo je rekao da podržavaju izgradnju infrastrukturnih projekata, posebno dijela tog koridora, ali također postavljaju pitanje da li je potrebno da se za izgradnju uzimaju krediti.

– Protiv smo svakog zaduženja koje predstavlja krpljenje budžetskih rupa, kao i neracionalnu budžetsku potrošnju – rekao je Bundalo.

Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić smatra da ne stoje primjedbe opozicije.

Podsjeća na važnost zaobilaznice kod Doboja, a sredstva za igradnju su, kaže, definisana kroz projektnu dokumentaciju.

– Sredstva od akciza su garancija za te velike projekte – kazao je Žunić i dodao da se javnim sredstvima ne mogu graditi veliki projekti.

Na današnjoj sjednici Kolegija parlamenta RS za 16. juli je zakazano posebno zasjedanje o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja RS-a prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor 5 C – obilaznica Doboj, te Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati RS u 2019. godini.

Zahtjev za sazivanje 4. posebne sjednice sa predloženim dnevnom redom uputila je entitetska vlada.

(Fena)

KRISTIN LAGARD: Pandemija će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa ”'dubinski će promijeniti”” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promjene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.  Ova kriza će dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija, a ta transformacija je već “latentno prisutna”,

RADOJIČIĆ POTVRDIO: Razmatramo zatvaranje Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nada se da će se rezultati mjera koje su nedavno donijete zbog širenja virusa korona biti vidljivi u narednih sedam do deset dana, ali je dodao i da se razmatraju sve mjere, uključujući i zatvaranje prestonice. Kako kaže, u ovom trenutku je najvažnije nošenje maske, fizička distanca i bez okupljanja, odnosno

ČUBRILOVIĆ: Uspješno smo završili neophodne pripreme za izbore

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović potvrdio je da je ta stranka CIK-u BiH prijavila samostalne odborničke liste za 57 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i kandidate za načelnika u osam opština. – Uspješno smo završili neophodne pripreme i za kratko vrijeme prikupili oko 12 hiljada potpisa podrške učešću DEMOS-a na lokalnim izborima – rekao je Čubrilović.

ČUBRILOVIĆ: Podržali bi zaključke SNSD-a da smo znali da neće proći

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je da bi poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržali zaključke SNSD izgradnji malih hidrocentrala da su znali da neće dobiti potrebnu podršku.  – Da smo znali da će proći tako, mi iz Demosa bi drugačije glasali – rekao je Čubrilović za ATV i dodao da nema trzavica

ŠERANIĆ: Mjere će se uvoditi u opštinama i gradovima gdje se pojavi žarište

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da je situacija nepovoljna, te da imamo veliki broj zaraženih, ali da stanje nije alarmanto, pa naš zdravstveni sistem uspjeva da djeluje uspješno. – Lokalne  zajednice su te koje će djelovati. Mjere će se uvoditi u onim opštinama i gradovima gdje se pojavljuje žarište

OBOREN REKORD BROJA ZARAŽENIH U JEDNOM DANU Još 55 oboljelih u FBiH

U KCUS testirano je novih 135 uzoraka na prisustvo virusa korona od čega je 55 pozitivnih. Iz KCUS-a je potvrđeno za “Avaz” da je u Sarajevu zabilježeno novih 20 slučajeva, a 29 u Zenici.  Tri uzorka su pozitivna iz Cazina, dva iz Visokog i jedan iz Travnika. To znači da je danas oboren rekord prema