NSRS: Opozicionari protiv zaduživanja za obilaznicu, pitaju gdje su milioni od akciza

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) protiv je zaduženja za izgradnju obilaznice na Koridoru 5-C, dok se istovremeno, kako kažu, ne zna gdje završavaju stotine miliona KM od akciza i putarina.

Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić kaže da jesu za infrastrukturnu izgradnju, ali traže da se vlast RS-a racionalnije odnosi prema sredstvima od akciza na gorivo.

– RS se za obilaznicu Doboj, na dionici Koridora 5-C, 16. jula zadužuje za 150 miliona eura, a mi pitamo šta se dešava s prihodima ’Autoputeva RS’ od akciza i putarine, od kojih se ubiru stotine miliona KM, dok istovremeno RS ima veoma lošu putnu mrežu – rekao je Stanić novinarima, nakon sjenice Kolegijuma Narodne skupštine RS-a.

Pita da li je moguće da se RS zadužuje baš za sve i jednu marku za izgradnju dionice Koridora 5-C, koji prolazi kroz taj bh. entitet.

I šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Budalo je rekao da podržavaju izgradnju infrastrukturnih projekata, posebno dijela tog koridora, ali također postavljaju pitanje da li je potrebno da se za izgradnju uzimaju krediti.

– Protiv smo svakog zaduženja koje predstavlja krpljenje budžetskih rupa, kao i neracionalnu budžetsku potrošnju – rekao je Bundalo.

Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić smatra da ne stoje primjedbe opozicije.

Podsjeća na važnost zaobilaznice kod Doboja, a sredstva za igradnju su, kaže, definisana kroz projektnu dokumentaciju.

– Sredstva od akciza su garancija za te velike projekte – kazao je Žunić i dodao da se javnim sredstvima ne mogu graditi veliki projekti.

Na današnjoj sjednici Kolegija parlamenta RS za 16. juli je zakazano posebno zasjedanje o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja RS-a prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor 5 C – obilaznica Doboj, te Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati RS u 2019. godini.

Zahtjev za sazivanje 4. posebne sjednice sa predloženim dnevnom redom uputila je entitetska vlada.

(Fena)

Ona je svojim primjerom naučila kćerku Mirsadu da se rad uvijek isplati VIDEO

Težak posao danas svi odbijaju. Njoj se rugaju jer radi u pilani. – Ne biram posao, ne smeta mi izrugivanje – kaže majka Mirsade Hadžić, djevojke iz Kozarske Dubice, čija je priča nedavno odjeknula u regionu. Sada pogledajte ispovijest osobe koja joj je uzor, Mirsadine majke Hamide Dedić Hadžić. NE BIRAM POSLOVE: NE SMETA MI

Mještani banjalučkog naselja pronašli skelet u šumi

U šumi u banjalučkom naselju Dragočaj pronađen je skelet nepoznate ženske osobe, potvrdila je banjalučka policija. Ljudske ostatke pronašao je mještanin Petar Ćosić, koji je odmah obavijestio policiju, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović izjavila je da su policijski službenici 14. jula postupili po zaprimljenoj prijavi i izvršili uviđaj u Dragočaju, gdje su pronađeni

Usvojene odluke o kreditu za drugu fazu Koridora 5C

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor “Pet ce” – obilaznica Doboj u skladu sa kojom će Srpska da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.

„Lauš 2“ šampion Jelen kupa

Nakon 8 dana igranja turnira, 40 seniorskih ekipa i 240 igrača „Jelen kup 2019” završen je sinoć u Banjaluci, uzbudljivom finalnom utakmicom. “Lauš 2” je spriječio ekipu “Market AS” da odbrani titulu na Trgu Krajine. Najboljim igračem turnira proglašen je kapiten pobjedničke ekipe Njegoš Miljković. Nagrade su uručili proslavljeni banjalučki fudbaler Vladan Grujić, a ispred

PETROVDANSKI SABOR Na prvom festivalu folklora čak 600 učesnika

Kulturno-umjetničko društvo „Potkozarje“ i vrijedni domaćini iz tog kraja ovog vikenda ugostiće čak 600 učesnika na prvom Petrovdanskom saboru. Na Međunarodni festival foklora stiže deset kulturno-umjetničkih društava iz Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, koji će, prije svega mještanima, a i drugim posjetiocima, predstaviti kulturu i tradiciju svog kraja. Program počinje u večernjim časovima, u

Uhapšeni u akciji “Unikat” sprovedeni u banjalučko tužilaštvo

Trojica od četvorice uhapšenih u akciji “Unikat” sprovedeni su nakon kriminalističke obrade u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Kako javlja novinar “Nezavisnih” četvrti uhapšeni će biti doveden naknadno. Podsjetimo, u akciji “Unikat” policija je u ponedjeljak uhapsila Sanela Šeranića, Nenada Dragišića, Deana Đajića i Danijela Trninića. Iz dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge na području Banjaluke