Vijesti 28.04.2021.

NSRS ponovo izabrala Džerarda Selmana za predsjednika Ustavnog suda

ČITANJE: 1 minuta

Narodna skupština Republike Srpske na prijedlog predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović izabrala je ponovo Džerarda Selmana za predsjednika Ustavnog suda Republike Srpske.

Cvijanovićeva je ovakvu odluku donijela u skladu sa odredbama Ustava Srpske, te uvažavajući prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH i pozitivno mišljenje Ustavnog suda Srpske o Selmanu kao kandidatu.

Usvojen je Nacrt zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi, kojim se propisuju uslovi i način sticanja tog statusa, prava i obaveze tih lica, vođenje evidencije, obezbjeđivanje sredstava, te druga pitanja značajna za ovu kategoriju.

Narodna skupština usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, koji predviđa dalji razvoj tržišta kapitala sa akcentom na primarno tržište, te olakšava pristup kapitalu u okolnostima smanjene likvidnosti privrednih subjekata usljed negativnih posljedica pandemije virusa korona.

Usvojen je izvještaj o realizaciji Dugoročnog programa razvoja osnovnih geoloških istraživanja Srpske za period od 2018. do 2020. godine, koji, između ostalog, obuhvata izradu preglednih i osnovnih geoloških karata Republike.

Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu Republike Srpske za 2020. godinu, te primila k znanju godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH za 2020. godinu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je prvi dio 16. redovne sjednice parlamenta Republike Srpske, a njen nastavak zakazao za 11. maj u 10.00 časova. Sjednica Narodne skupštine biće nastavljena razmatranjem informacije o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2020. godine.

(Srma/SB)

Oznake: Džerard Selman