Politika 03.12.2015.

NSRS: Povećati stipendije uspješnim sportistima

ČITANJE: 1 minuta
narodna_skupstina
Poslanik SNSD-a Vanja Bajić izjavio je večeras da bi u Nacrtu budžeta Republike Srpske za narednu godinu trebalo povećati sredstva za stipendije perspektivnim sportistima kako bi što veći broj kvalitetnih sportista dobilo te spidendije.

On je rekao tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine da je potrebno izdvojiti i više sredstava za promociju sportskih manifestacija, kao i povećati grantove za mlade i omladinske organizacije u ruralnim područijima.

Poslanik DNS-a koji djeluje u okviru Slobodnog demokratskog srpskog kluba (SDSK) Duško Ivić rekao je da je za projekat “Spomen-područje Donja Gradina” predviđeno 200.000 KM i da bi trebalo planirati veći iznos kako bi se krenulo u realizaciju tog projekta.

Poslanik SDS-a Marinko Božović ocijenio je da se u Nacrtu budžeta za narednu godinu nalazi enormno kreditno zaduženje od preko 670 miliona KM, kao i da postoji dosta stavki na rashodovnoj strani koje se mogu korigovati, kao i smanjiti do izrade prijedloga budžeta.

On je naglasio da je riječ o isključivo potrošačkom budžetu, kao i da se mora imati više osjećaja prema nerazvijenim i rubnim opštinama Srpske.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić istakao je da je to “tipičan budžet sa davanjem prava iznad realnih mogućnosti što proizvodi deficit koji raste i koji se pokriva raznim zaduženjima”.

On je rekao da se, prema tom nacrtu, za narednu godinu povećavaju obaveze za otplatu dugova, koje su za narednu godinu projektovane u visini od 598 miliona KM.

(Agencije)