Vijesti 10.09.2015.

NSRS: Prijedlog za izmjenu zakona o RTV sistemu BiH

ČITANJE: 1 minuta
skupstina

Poslanički klubovi SNSD-a, DNS-a i SP-a predložili su na usvajanje zaključak kojim Narodna skupština Republike Srpske zadužuje predstavnike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH da pokrenu inicijativu o izmjeni Zakona o javnom radio-televizijskom sistemu BiH u dijelu koji se odnosi na raspodjelu prihoda od RTV takse.

Tokom skupštinske rasprave o izvještaju o poslovanju Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ za 2014. godinu i Programu rada za 2015. godinu, poslanik SNSD-a Marko Vidaković rekao je da je RTRS za vrijeme prošlogodiših poplava u Srpskoj dala veliki doprinos u pravovremenom izvještavanju građana u ugroženim područjima.

Vidaković je rekao da je program RTRS-a u prošloj godini bio najgledaniji u Republici Srpskoj sa udjelom gledanosti 14,71 odsto, kao i “Dnevnik dva” ove medijske kuće sa rejtingom gledanosti 12,62 odsto.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da svaka Vlada i vlast nastoji da ima uticaj na javni servis, pa i RTRS-a, i da ta činjenica nije sporna.

Stevandić je rekao da mu je poznato dok je bio u Savezu za promjene da su predstavnici tog Saveza pozivani na gostovanje u emisije RTRS-a, ali su oni odlučivali da se ne odazovu.

Poslanik SP-a Slobodan Protić rekao je da nisu tačne tvrdnje opozicije da RTRS radi na podjeli srpskog naroda, istakavši da to rade političke stranke.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da bi uređivačka politika RTRS-a trebalo da sadrži sve norme objektivnog novinarstva i poštenog izvještavanja.

Poslanik SDA Nedim Čivić smatra da je RTRS medij koji je pristrasan vladajućoj koaliciji u Srpskoj, te da “vodi kampanju protiv bošnjačkog naroda u ‘Dnevniku dva”.

(Agencije)