Politika 22.05.2020.

NSRS: Razmotren prijedlog rebalansa budžeta

ČITANJE: 2 minute

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu, po hitnom postupku, propisuje se način izvršenja budžetskog iznosa koji je nakon rebalansa 3,613 milijardi KM, rekla je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Ona je to navela obrazlažući u Narodnoj skuštini izmjene ovog zakona koji je razmotren u parlamentu.

Vidovićeva je odgovarajući na replike pojedinih opozicionara rekla da predsjednik Srbije Alekandar Vučić uvažava rukovodstvo Srpske.

“Podsjetiću vas da je on rekao da se divi ljudima u Srpskoj na koji način isplaćuju plate”, rekla je Vidovićeva.

U obrazloženju ovog akta se navodi da je u skladu da Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske propisano da je u slučaju da tokom fiskalne godine dođe do smanjenja ili povećanja budžetskih sredstava, odnosno smanjenja ili povećanja budžetskih izdataka, neophodno izvršiti uravnoteženje budžeta putem njegovog rebalansa.

Izmjene ovog zakona donose se po hitnom postupku jer se po istom postupku donosi Rebalans budžeta Republike Srpske za 2020. godinu u skladu Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske.

“Na ovaj način bi se obezbijedilo izvršenje pomenutog rebalansa i ispoštovale planirane obaveze, a ukoliko ne bi bilo tako nastupile bi štetne posljedice koje se odnose na neizmirenje obaveza propisanih zakonima i drugim pravnim aktima Srpske”, precizirano je u obrazloženju izmjena ovog akta.

Odluka o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o izmjenama zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2020. godinu stupa na snagu narednog dana od objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

“Ovako teške udare ne može podnijeti nijedna zemlja”

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu, kojim je budžet povećan za 188 miliona KM i iznosi 3,613 milijardi KM.

Budžetski prihodi do kraja godine procjenjuju se na 2,757 milijardi KM, što je manje za 240 miliona KM, rekla je ranije ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

On je navela da ukupno povećanje rashoda iznosi 229,2 miliona KM, a do kraja godine predviđen je deficit od 412 miliona KM.

Vidovićeva je u završnoj riječi rekla da nije bilo pandemije virusa korona da Republika Srpska ne bi imala potrebu da se zadužuje na inostranom tržištu, već bi to moglo da se uradi da domaćem tržištu.

“Budžet Republike Srpske ne može podnijeti ovako teške udare. Ovako teške ekonomske udare kao posljedica virusa korona ne može podnijeti nijedna zemlja. Ne slažem se sa ocjenama nekih poslanika da Republika Srpska nema nikakve rezerve jer da ih nije imala ne bi sigurno uspjela ovo sve do sada da plati”, istakla je Vidovićeva.

(Srna)

Oznake: Zora Vidović