Politika 01.03.2016.

NSRS: Spomenka Stevanović “preselila” Šukala i Đorđića

ČITANJE: 3 minute
Narodna-skupstina-RS-ATV1
Spomenka Stevanović uspjela je da premjesti Gorana Đorđića i Adama Šukala na drugu strane skupštinske sale. Poslanike Napredne Srpske dočekao je hladan tuš- uklonjeni su im mikrofoni sa pozicija odakle su do sada diskutovali.

Sve ne zahtjev šefa kluba poslanika DNS-a koja tvrdi da od njih nema mira i da im to mjesto odavno ne pripada. Bivši koalicioni partneri doslovno su se posvađali oko fotelja.

– Jednosatvno onemogućaju nam normalan rad pričanjem, drugo ne mogu se konsultujem sa članovima kluba u skupštinskim klupama- rekla je Spomenka Stevanović.

– Da mi ne možemo sjediti iza DNS-a, zato što kako je to gospođa Spomenka rekla da oni ne mogu da se dogovaraju. Mo smo protumačili da oni ne mogu da se dogovoraju u vezi kombinacija šljunka i pjeska koje imaju ona i Dakić da ne bismo slučajno čuli, treba nas otjerati negdje. Dosta je toga više- izjavio je Adam Šukalo, šef Kluba poslanika Napredne Srpske.

Đorđić i Šukalo mjesto su ipak našli. Ali, s obzirom na nedostatak kvoruma, zbog kojeg se odužio početak rasprave o realizaciji zaključaka Narodne skupštine koja se odnosi na Sud i Tužilaštvo, mjesta su mogli da biraju.

Čim se dovoljan broj poslanika našao u sali, a ministar pravde Anton Kasipović poručio da je u nastavku strukturalnog dijaloga, osnivanje Višeg suda najbolje rješenje, jer se tima vraća dio nadležnosti, opozicija je ustala na noge. Vladajuće su podsjetili na kratak put od odluke o referenrumu do osnivanja nove pravosudne institucije na nivou BiH.

– Smatram da je učeće gospodina Kasipovića u cijelu priču stavljanje vrućeg krompira i podmetanje kukavičjeg jajeta koja je uradila Vlada i politička struktura SNSD-a da izguraju jednog čovjeka u dijalogu u kome u svakom trenutku mogu reći džaba si krečio- rekao je Dragan Čavić, šef kluba poslanika NDP-a.

– Izvolite odlučite danas da ne učestvujem, recite da nećemo, zaustavite ovo što radimo u Savjetu ministara ako je to bolje, nema se niko pravo uvrijediti- reagovao je Anton Kasipović, ministar parvde RS.

Iako je izgledalo da će poslanici vladajuće većine prećutati kritike opozicije koje su se zbog neobjavljenje odluke o referendumu ređale jedna za drugom, vladajući su uzvratli istom mjerom. Dok oni tvrde da je SNSD samo odložio referendum, opozicija je poručila da je sramota da jedan čovjek kontroliše sve institucije Srpske.

– Ustavni sud Republike Srpske je u neku fioku spakovao tu odluku koju je donio i ne želli da je objavi u Službenom glasniku- kazao je Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a.

Ustavni sud je jedina svijetla tačka i pravosudna institucija u Srpskoj, odgovora Milan Kovač, poslanik SNSD-a u NSRS.

Reforma pravosuđa biže glavna tema i u narednih nekoliko dana. Nova runda pregovora u okviru strukturalnog dijaloga zakazana je u Banjaluci za petak i subotu.

(Atv)