Politika 12.04.2016.

NSRS: Strateški cilj privlačenje investicija u industriju

ČITANJE: 2 minute
skupstina
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je Nacrtom strategije i politike razvoja industrije Srpske za period 2016-2020. godine predviđeno privlačenje investicija, primjena ekoloških standarda i efikasnije korišćenje resursa.

Đokić je, predstavljajući Nacrt strategije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, istakao da je strateški cilj i poboljšanje poslovnog okruženja i privlačenje investicija u industriju Srpske.

On je rekao da strategija definiše strateške i operativne ciljeve i prioritete razvoja prerađivačke industrije koji su zasnovani na analizi i realnoj ocjeni raspoloživih kapaciteta, razvojnih prednosti i ograničavajućih faktora razvoja industrije Republike Srpske u kontekstu globalnih kretanja na evropskom i svjetskom tržištu.

“Strateški ciljevi razvoja prerađivačke industrije do 2020. godine su sprovođenje procesa revitalizacije industrije, reindustrijalizacija, praćenje razvoja industrije i primjena adekvatnih mjera za poboljšanje konkurentnosti, kao i povećanje zaposlenosti u industriji i unapređenje ponude radne snage”, istakao je Đokić.

On je dodao da su strateški ciljevi primjena ekoloških standarda u industriji i efikasnije korištenje resursa i poboljšanje poslovnog okruženja.

Šef poslaničkog kluba DNS-a Spomenka Stevanović smatra da je industrija u procesu privatizacije u Srpskoj uništena, zbog čega se Republika Srpska u budućnosti treba oslanjati na prirodne resurse, te prehrambenu industriju i poljoprivredu.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić smatra da strategija razvoja industrije ne može postojati bez pravca razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije u Republici Srpskoj.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović izrazio je neslaganje sa predloženom strategijom jer, kako je rekao, ne sadrži konkretna rješenja za prevazilaženje teškog stanja u industriji Republike Srpske.

Šef poslaničkog kluba SP Slobodan Protić smatra da je strategija dobar dokument u čiju izradu je uloženo mnogo energije i zalaganja.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra poslaničkom raspravom o Nacrtu strategije i politike razvoja industrije Srpske za period 2016-2020. godina.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće i izvještaj o radu MUP-a Republike Srpske za 2015. godinu, te izvještaj o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2015. godinu.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

(Agencije)