Politika 11.05.2021.

NSRS: Usvojena i inicijativa za dijalog dva entiteta i tri naroda o mogućim rješenjima za BiH

ČITANJE: 2 minute

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras inicijativu za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

Usvojeni su i zaključci kojim Narodna skupština Republike Srpske poziva FBiH, kao stranu ugovornicu, na sveobuhvatni dijalog o trenutnom stanju u BiH i mogućim rješenjima u vezi sa budućnosti Srpske i FBiH.

U zaključcima se navodi da Narodna skupština konstatuje da strane u budućem sveobuhvatnom dijalogu treba da budu Republika Srpska i FBiH, tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Parlament Republike Srpske očekuje od predsjednice Republike Srpske da obavijesti FBiH o zaključcima i stavovima Narodne skupštine, te da formira pregovarački tim za vođenje dijaloga sa FBiH, u svrhu postizanja dogovora o budućnosti Republike Srpske i FBiH.

U zaključcima se ističe da predsjednica Republike Srpske treba da obavijesti Narodnu skupštnu o sprovedenim aktivnostima.

Narodna skupština preporučuje predsjednici Republike Srpske da uvrsti u pregovarački tim predstavnike najviših organa vlasti Republike Srpske, predstavnike Srpske u institucijama BiH, kao i predstavnike parlamentarnih stranaka u parlamentu Republike Srpske.

Parlament Republike Srpske preporučuje da se u roku od 30 dana formira pregovarački tim za dijalog sa FBiH, kao i da se započnu aktivnosti za pokretanje dijaloga.

Narodna skupština Srpske zadužuje pregovarački tim da sačini operativni plan rada i da je redovno izvještava o sprovedenim aktivnostima.

Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH došlo do nedopustivog prekrajanja i kršenja sporazuma, a naročito Aneksa 4, Ustava BiH.

Parlament Republike Srpske konstatuje da je Republika Srpska ugovorna strana i da prava i obaveze Republike Srpske proističu iz međunardnog ugovora – Dejtonskog sporazuma, te naglašava da se BiH sastoji od dva entiteta Republike Srpske i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka.

U zaključcima piše da Narodna skupština Republike Srpske kao nosioce suvereniteta prihvata samo entitete i konstitutivne narode u BiH, te da bilo kakvo nametanje suvereniteta izvan toga ima neustavan i antidejtonski karakter.

BiH posjeduje ograničeni i izvedeni suverenitet koji se ogleda u djelovanju prema trećim državama, unutrašnji suverenitet pripada Republici Srpskoj i FBiH, dodaje se u zaključcima.

Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je dejtonska struktura i ravnoteža u BiH narušena i da su konstitutivni narodi obespravljeni usljed neustavnog djelovanja dijela međunarodne zajednice u BiH.

Za zaključke je glasalo 47 poslanika, dva su bila uzdržana i protiv nije bio niko.

Poslanici SDS-a i PDP-a nisu se izjašnjavali o navedenim zaključcima.

(Srna/SB)

Oznake: NSRS