Politika 08.02.2018.

NSRS: Usvojene izmjene Zakona o koncesijama

ČITANJE: 2 minute

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su danas po hitnom postupku izmjene i dopuna Zakona o upravljanju otpadom, kao i izmjene i dopune Zakona o koncesijama RS.

Tokom rasprave poslanici opozicije su oštro kritikovali Zakon o koncesijama, ali i uz njega vezani prestanak važenja Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije. Tražili su njihovo povlačenje sa dnevnog reda. Sinoć su, dok je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić iznosio završne riječi, napustili salu parlamenta.Poslanik NDP-a Dragan Čavić danas je iznio niz podataka koji ukazuju na stanje u elektro-energetskom sektoru RS-a.

“Zbog stranačkih potreba u periodu od 2005. do 2016. godine se broj zaposlenih sa 7.243 povećao na 8.930 ili zaposleno je 1.687 novih ljudi. Bruto plate 2005. godine u Elektroprivredi RS iznosile su 112 miliona KM, a 2016. godine 283 miliona KM. Ukupni izdaci za plate u tom periodu povećani su za 111 posto. To pokazuje vaš odnos prema ekonomičnosti i upravljanju resursima. Sa ovim Zakonom o koncesijama, efekti na Elektroprivredu RS će tek kasnije biti vidljivi”, poručio je Čavić.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a, istakao je da je Zakona o koncesijama „neozbiljan zakon“

“Ovo je potencijalan izvor korupcije. Ovdje se radi o zakonu špekulativnog karaktera, spremnom za koruptivno djelovanje”, istakao je Borenović.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović je danas branio Zakon o koncesijama RS.

“Makedonija na prmjer, ne uzima koncesione naknade stranim investitorima. Kada se kod nas nešto pokuša, vi dočekate na nož, a sa druge strane pričate o novim radnim mjestima, investitorima”,istakao je Savanović.

Na dnevnom redu aktuelne sjednice NSRS, koja će biti nastavljena u ponedjeljak, su i odluke o zaduženjima za Željeznice RS i autoput Banja Luka-Doboj, te o odluka o garancijama koje će RS dati u ovoj godini.

(Mondo)