Magazin 02.06.2022.

NUB RS: Održano “Književno podne” s Milanom Rakuljem

ČITANJE: 1 minuta

Događaj “Književno podne”, na kojem je učestvovao pjesnik, novinar i član Udruženja književnika Republike Srpske Milan Rakulj, održan je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Na promociji je predstavljena njegova knjiga “Razglednice iz Trećeg svijeta”, koja je prošle godine objavljena u izdanju “Glasa”, a razgovor sa autorom vodila je Aleksandra Glišić.

– “Razglednice iz Trećeg svijeta” su, iz nekog mog naknadnog razmišljanja, svjesno ili nesvjesno napisana knjiga angažovane poezije, ma koliko angažman u poeziji smiješno zvučao u današnjem vremenu – rekao je Rakulj.

Kako je dodao, ovaj događaj u biblioteci nije zamišljen kao promocija njegove posljednje zbirke “Razglednica iz Trećeg svijeta”, nego kao događaj sa fokusom na ovu knjigu gdje je govorio i pjesme iz ranijih zbirki.

– Ovaj i slični događaji dragocijeni su zbog toga što je između pjesnika i publike živa riječ ili kako je to Milan Nenadić svojevremeno nazivao – artikulisan pjesnički vrisak – dodaje on.

Rakulj je objavio i zbirke “Gluvi putnik” (2010), “Poezija u kostima” (2014), a nagrađen je priznanjima “Stražilovo”, “Srpsko pero” i “Pečat varoši sremskokarlovačke”.

Njegova poezija do sada je prevedena na francuski, mađarski i makedonski jezik i zastupljena je u jednoj antologiji, nekoliko panorama i zbornika, te brojnim književnim časopisima, prenosi Glas Srpske.

(SB)

Oznake: Milan Rakulj