Magazin 03.12.2021.

NUB RS: Promovisana “Omama” Slobodana Vladušića, roman o Milošu Crnjanskom

ČITANJE: 1 minuta

Svaka promocija je priča za sebe i na svakoj se dogodi nešto što čovek ne planira. To ima neku svoju draž te se na svakoj promociji različito povežete s publikom. Ova promocija bila je potpuno drugačija od svih na kojima sam bio i ja sam zaista uživao, a nadam se i publika”, rekao je književnik Slobodan Vladušić.

Ovakva njegova izjava ne iznenađuje s obzirom na to da je sala za promocije Narodne i univerzitetske biblioteke RS bila premala za sve zainteresovane za književno veče “Razgovor s piscem”, na kojoj je predstavljen Vladušićev novi roman “Omama”, pišu Nezavisne.

O djelu Slobodana Vladušića govorila je profesorica Jelenka Pandurević, pokazujući kako bi trebalo da izgledaju književna predstavljanja koja treba da stavljaju pisca u prvi plan, a onoga koji o njemu govori kao informisanog sagovornika koji postavlja pitanja. Promociju je vodila Aleksandra Glišić, bibliotekarka.

Roman “Omama” zasnovan je na proučavanju građe o životu i stvaralaštvu Crnjanskog (1893-1977), ali su sam zaplet i glavni junak i pripovjedač Miloš Verulović plod Vladušićeve mašte.

Vladušić je primijetio da se pisci pojavljuju kao junaci djela drugih pisaca možda zato što ih danas ne doživljavamo kao kanonske autore prema kojima imamo strahopoštovanje, nego kao prijatelje iz prošlosti.

“Crnjanskog doživljavam kao prijatelja iz prošlosti. U nečemu mu se divim, nekad mi malo ide na živce, ali ova knjiga je nastavak tog prijateljstva”, naglasio je Vladušić.

(SB)