Magazin 29.10.2018.

NULTI ČAS KULTURE SJEĆANJA “Naučiti mlade u BiH da grade humanije društvo”

ČITANJE: 1 minuta

Udruženje građana “Oštra Nula” organizuje jednodnevni seminar „Nulti čas kulture sjećanja“, koji će se održati  10. novembra u Socijalnom – edukativnom centru, sa početkom u 9 časova.

Seminar, kako naglašavaju, ima za cilj da kroz radionice, analizu udžbenika istorije, diskusije i predstavljanje inicijative za spomenik ubijenoj djeci Prijedora, kod mladih ljudi osvjesti na koji način “etnonacionalne političke elite kroz obrazovanje i svakodnevnu retoriku manipulišu našom recentnom prošlošću”.

– U Bosni i Hercegovini 23. godine od završetka rata, institucije nisu preuzele na sebe odgovornost da uspostave stabilniju atmosferu kada su u pitanju ratni zločni počinjeni od 1991. – 1995. godine. Autoviktimizacija s jedne strane i konstantno ignorisanje organizovanog zločinačkog djelovanja u ratu s druge strane, doveli su do toga da živimo u podijeljenom društvu- kažu u “Oštroj nuli”.

Na seminar mogu da se prijave mladi iz cijele BiH uzrasta od 18 do 25 godina.

Za učesnike koji nisu iz Banjaluke biće obezbjeđena refundacija putnih troškova i smještaj.

Rok za prijavu  je nedjelja, 4. novembar.

– Suočavanje sa prošlošću je dugotrajan i nimalo lagan proces, koji je neophodan ako želimo da gradimo bolje i humanije društvo u kome će se poštovati osnovne ljudske vrijednosti- poručili su organizatori.

(Srpskainfo)